ULTIMĂ
ORĂ

Breaking! Bacalaureatul 2025 începe marți – peste 100.000 de elevi în alertă! Ce reguli stricte trebuie să respecte toți candidații?

Breaking! Bacalaureatul 2025 începe marți – peste 100.000 de elevi în alertă! Ce reguli stricte trebuie să respecte toți candidații?

Aproximativ 108.000 de absolvenți de liceu sunt așteptați să susțină, începând de marți, 10 iunie, probele scrise ale examenului național de Bacalaureat 2025. Examenul se va desfășura până pe 16 iunie în 447 de centre de examen din întreaga țară, conform datelor oficiale comunicate de Ministerul Educației. Dintre aceștia, peste 94.000 sunt candidați din promoția curentă, iar aproape 14.000 provin din seriile anterioare. Unii vor susține toate probele, în timp ce alții vor participa doar la examenele pe care nu le-au promovat anterior.

Programul probelor și reguli de acces

Probe scrise încep zilnic la ora 9:00, iar accesul candidaților în săli este permis doar până la ora 8:30, pe baza unui act de identitate valabil. Timpul alocat redactării este de trei ore, calculat din momentul în care toți elevii au primit subiectele.

Candidații cu cerințe educaționale speciale, care au primit aprobări în acest sens, pot beneficia de un timp suplimentar de maximum două ore.

Materiale permise și restricții

Elevii sunt obligați să utilizeze cerneală sau pastă albastră pentru redactare, iar pentru scheme și desene pot folosi doar creion negru. La probele de Matematică și Geografie sunt permise instrumentele de desen.

Este strict interzisă introducerea în sala de examen a obiectelor personale precum ghiozdane sau genți, precum și a dispozitivelor electronice – telefoane mobile, tablete, ceasuri inteligente sau stick-uri USB. De asemenea, nu sunt permise notițele, manualele sau dicționarele.

Comunicarea între candidați sau cu exteriorul, precum și schimbul de materiale, constituie abateri grave care duc la eliminarea imediată din examen și interdicția de participare la următoarele două sesiuni, indiferent dacă materialele respective au fost folosite sau nu.

Toate sălile de examen sunt monitorizate audio-video pe durata desfășurării probelor.

Vizualizarea lucrărilor și contestațiile

După afișarea rezultatelor inițiale, candidații pot solicita vizualizarea propriilor lucrări. Minorii trebuie să fie însoțiți de un părinte sau reprezentant legal. Această procedură nu este obligatorie pentru depunerea contestațiilor și nu implică automat înregistrarea unei sesizări.

Contestațiile pot fi depuse fie fizic, fie online, însoțite de o declarație semnată prin care candidatul recunoaște posibilitatea modificării notei – în creștere sau scădere – în urma reevaluării.

Afișarea rezultatelor cu anonimizare

Rezultatele vor fi publicate utilizând coduri individuale alocate fiecărui candidat la prima probă susținută, înlocuind numele și prenumele pentru protejarea datelor personale. Listele vor conține informații despre unitatea de învățământ, județ, forma de învățământ, notele obținute la fiecare probă, media generală și mențiunile „reușit”, „respins”, „neprezentat” sau „eliminat”.

Rezultatele după contestații vor fi afișate atât la avizier, cât și pe site-urile oficiale, folosind aceleași coduri anonimizate. Datele vor rămâne disponibile online pentru o perioadă de doi ani.

Condiții pentru promovarea Bacalaureatului

Promovarea examenului național de Bacalaureat presupune îndeplinirea următoarelor condiții:

  • să se fi susținut toate probele de competențe lingvistice și digitale;
  • să se obțină minimum nota 5 la fiecare probă scrisă;
  • să se obțină media cel puțin 6 la probele scrise.

Linia TELVERDE și evaluarea lucrărilor

Ministerul Educației pune la dispoziția publicului linia gratuită TELVERDE 0800 801 100 pentru semnalarea eventualelor probleme legate de organizarea examenului. Aceasta este disponibilă între orele 08:00 și 16:00, cu excepția zilei de vineri, 13 iunie, când programul se încheie la ora 14:00.

Evaluarea lucrărilor va fi realizată prin platforma digitalizată națională. Subiectele și baremele de corectare vor fi publicate zilnic, la ora 15:00, pe site-ul oficial al Centrului Național pentru Curriculum și Evaluare.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.