Breaking! ÎPS Calinic Argeșeanul, propus cetățean de onoare al Piteștiului! Ce înseamnă pentru comunitate și biserică?
În cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Local Pitești, administrația locală propune acordarea titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Pitești” Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului. Propunerea vine ca o recunoaștere oficială a contribuției excepționale aduse de ierarhul ortodox la consolidarea identității culturale și spirituale a municipiului Pitești, dar și la promovarea imaginii României pe plan internațional.
CITEȘTE ȘI: Permisul suspendat, mai ușor de recuperat – ce trebuie să faci? Parlamentul a decis!
ÎPS Calinic Argeșeanul, născut Constantin Argatu, și-a început parcursul duhovnicesc și intelectual în localitatea natală Cracăul-Negru, județul Neamț. După absolvirea Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț în 1964, și-a desăvârșit formarea la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, obținând diploma în teologie cu o lucrare dedicată profeților Vechiului Testament.
Hirotonit preot în același an, tânărul slujitor al altarului și-a desfășurat activitatea pastorală în mai multe parohii din județele Cluj și Maramureș, până la intrarea în viața monahală, în 1971, la Mănăstirea Căldărușani. A fost tuns în monahism în 1972, primind numele Calinic, iar ulterior a fost numit stareț al mai multor așezăminte monahale de referință, printre care Mănăstirea Sinaia și Mănăstirea Cernica.
Pe 17 noiembrie 1985, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a consacrat arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului și Argeșului, cu titulatura de Argeșeanul. Cinci ani mai târziu, în contextul reorganizării bisericești postdecembriste, a fost ales episcop al nou-înființatei Episcopii a Argeșului și Muscelului, instituție pe care avea să o conducă până în prezent. În 2009, odată cu ridicarea Episcopiei la rang de Arhiepiscopie, ÎPS Calinic a devenit primul arhiepiscop al acestei eparhii.
În paralel cu activitatea religioasă, ÎPS Calinic a desfășurat o intensă activitate publică și culturală. Între anii 1990 și 1992 a fost deputat de Argeș din partea Frontului Salvării Naționale, implicându-se activ în procesul legislativ de după Revoluție.
Este autorul a numeroase volume de eseuri, studii teologice, interviuri și articole publicate în reviste de specialitate și publicații culturale. În anul 2006 a fost ales membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2000 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității din Pitești, în semn de recunoaștere a contribuției sale academice și sociale.
Propunerea de astăzi a administrației locale reprezintă o încununare simbolică a unei cariere de peste șase decenii în slujba credinței, a culturii și a valorilor românești. Dacă va fi aprobată de consilierii locali, acordarea titlului de „Cetățean de onoare” nu va fi doar un gest de recunoștință din partea comunității piteștene, ci și o reafirmare a rolului pe care Biserica Ortodoxă Română și liderii săi spirituali îl joacă în viața societății contemporane.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp