Bugetul de stat pe 2017, în chinurile facerii. Lovitură pregătită de Dragnea, dedicată lui Iohannis

8
klaus iohannis si liviu dragnea 465x390

A profitat de reducerea semnificativă a numărului de parlamentari  în noua legislatură pentru a anunța și impune reducerea  cu 15-20% a  bugetului fiecărei Camere  parlamentare. Dincolo de  beneficiile de imagine ale  strângerii curelei în acest fel,  social-democratul Liviu Dragnea caută să se folosească de semnalul dat pentru a arăta pisica și altor instituții de forță cu care în trecut, dar și în prezent, se află în  conflict.

DNA, serviciile  secrete, ANI și Administrația Prezidențială au  nevoie de  bani pentru a  funcționa, iar  elaborarea proiectului de  buget pentru anul în curs  este  instrumentul prin care conducerea PSD va  pune bețe în roate  activităților acestor instituții.  Potrivit unor surse social-democrate,  bugetele acestora  vor  fi reduse, profitând de semnalul dat  chiar de Liviui Dragnea în cazul  bugetelor Camerei Deputaților și Senatului, care  au suferit  scăderi de  aproape 20 de procente  față de anul trecut.

Citește și: Sebastian Ghiță zguduie România și serviciile secrete: a spus totul despre Kovesi și Coldea

De aștfel, liderul PSD a anunțat  că măsurile de acest fel nu se  vor opri aici. Și serviciile secrete  – SRI și SIE  vor avea bugete  intrate la apă. Și nu doar ele. „Nu e luat ca ţintă SRI. Am spus deja în campanie (…) 18-20 de instituţii vor avea cu 19-20% mai puţin. Eu am pus deja pe site proiectul de buget pentru Camera Deputaţilor cu 19% mai puţin. Limitele de buget le vor primi toate aceste instituţii – cu 20% mai puţin”, a declarat Liviu Dragnea la un post de televiziune.

Viitorul proiect de  buget va intra în dezbaterea Parlamentului  la finele lunii în curs, cel mai probabil  începând  cu data de  25 ianuarie,  dar reducerile anunțate pentru cele două duzini de instituții   nu au cum să acopere sumele uriașe necesare compensării deficitului creat prim majorările de salarii și pensii, ci doar să creeze o simpatie  populară pentru  măsurile luate, concomitent cu un cadru mai favorabil pentru  aducerea  sub control a unor instituții cu competențe cheie mai ales în domeniul justiției și siguranței naționale.