Centrul de Afaceri Business Forum, proiectul cu cea mai mare valoare din Regiunea de Dezvoltare Sud- Muntenia reprezintă un real succes pentru mediul de afaceri argeşean. Proiectul, contract din fonduri europene în cadrul POR, are ca scop crearea unei structuri locale de sprijinire a afacerilor, de atragere a investiţiilor, revigorarea şi dezvoltarea economiilor locale ne-a declarat Cristina Dumitru, administrator al Centrului de Afaceri Business Forum. Doar aici clienţii pot găsi spaţii de închiriat care pornesc de la 25 mp, dar şi posibilitatea configurării spaţiilor conform nevoilor lor. Cu o parcare subterană pe trei niveluri şi cu un număr de 220 de locuri, clădirea este dotată şi cu un sistem BMS (Building Management System) integrat care gestionează automat şi eficient toate resursele, generând costuri de întreţinere mici. Business Forum este un centru complex unde chiria începe de la şapte euro/ mp, ceea ce înseamnă un raport preţ- calitate foarte bun şi unde zona de întreţinere fizică şi sport oferă posibilitatea desfăşurării unei game largi de sporturi: aerobic, spinning, trx, sala de forţă, benzi alergat, piscină, saună umedă şi saună uscată, jacuzzi, teren de fotbal în aer liber şi, nu în ultimul rând, trei terenuri de squash, ceea ce reprezintă un lucru nou şi unic pentru argeşeni.
Care este povestea unei investiţii de asemenea nivel, cum s-a putut realiza?
Povestea, cum o numiți dvs., are în spate inițiativă, un plan de afaceri realist și o doză de risc. Plecând de la premisa că Argeșul este o forță în industrie, în exporturi și în capacitate de dezvoltare, am identificat o nevoie – aceea de a crea o structură de sprijinire a afacerilor care să se ridice la standardele de calitate specifice secolului XXI. Am profitat de faptul că aveam la dispoziție o locație centrală, care prezenta dublul avantaj al legăturilor pietonale și carosabile cu centrul orașului și accesul direct și rapid dinspre centura Piteștiului. Am conturat întâi pe hârtie o clădire care să se ridice deasupra Piteștiului, la propriu și la figurat. A urmat atragerea sprijinului financiar și construcția propriu-zisă, într-un timp record, de aproximativ un an și jumătate, după care am început să-i dăm spațiului viață și culoare. N-a fost ușor, vă imaginați, vorbim de un ansamblu de trei clădiri de clasă A, dintre care una de 10 etaje, de parcări subterane pe trei niveluri, cu 220 de locuri și de un spațiu construit de mai bine de 12000 mp!
Ştiu că aţi accesat fonduri europene pentru această investiţie. Mulţi se feresc de proiectele cu bani europeni. Este foarte dificil de realizat un astfel de proiect viabil?
Este adevărat, am reușit să atragem în acest proiect circa 41 milioane de lei din fonduri europene pentru dezvoltarea durabilă a structurilor de afaceri de importanță regională și locală. Este cea mai mare valoare a asistenței financiare contractate prin Programul Operațional Regional în Regiunea Sud Muntenia pentru acest tip de proiecte. Procesul de accesare al acestor fonduri nu se încadrează în logica uzuală bancară de creditare cu care toată lumea s-a obişnuit şi de aceea foarte mulţi oameni nu se pot adapta condiţiilor impuse; în plus este birocratic, laborios şi complex, iar cei care decid să urmeze această cale trebuie să se înarmeze cu multă răbdare, perseverenţă şi nu în ultimul rând să se înconjoare cu o echipă competentă de specialişti care să acopere domeniile principale: juridic, economic şi tehnic. Există o serie întreagă de prevederi legislative, norme de aplicare etc. de care trebuie ţinut seama şi care au un rol important în modelarea proiectului. Etapele de evaluare premergătoare analizează în detaliu aspectele tehnice, financiare, economice şi sociale ale proiectului atât în perioada de implementare cât şi în perioada de post-implementare când afacerea funcţionează efectiv. E bine de știut faptul că alocările financiare sunt condiționate printre altele şi de îndeplinirea unor indicatori de rezultat, precum crearea de locuri de muncă și dezvoltarea economiei locale etc. Cu alte cuvinte, cei care doresc finanţarea din fonduri europene trebuie să-şi definească o imagine clară asupra proiectului, costurilor de investiţie, de cash-flow, a costurilor de funcţionare, profitabilităţii, cotei de piaţă etc etc. Pentru noi, succesul se traduce în faptul că am înțeles corect și complet logică politicii de finanțare și că nu ne-am jucat cu regulile. Nu spun că a fost ușor, spun doar că a meritat.
Cu ce oferte vine Centrul de Bussines? Ce este diferit la oferta dumneavoastră?
Conceptul Business Forum – more than business – rezumă filozofia noastră de business: aducem laolată în spații high-class un spectru larg de companii autohtone și străine și creăm toate stimulentele posibile pentru interacțiune și inovare. Fără pretenția unei enumerări complete, amintesc aici că în Business Forum regăsim servicii bancare, consultanță financiară și fiscală, servicii juridice și de avocatură, topometrie, contabilitate, asigurări, IT, media, reprezentanțe, servicii import-export ș.a. Pentru stimularea interacțiunilor, punem la dispoziție săli de conferințe, seminarii, expoziții, evenimente corporate cu aparatură de ultimă generație. Nu în cele din urmă, puteţi beneficia de spa, piscină, săli și teren de sport într-un concept integrat, de tip business & leisure.
Aveţi spaţii de închiriat şi condiţii foarte bune. Este foarte costisitoare chiria în acest Centru de Bussines?
Consider că suntem mai mult decât competitivi în raport cu chiriile, clădirea are eficienţă energetică mare, prețurile utilităților sunt și ele mici și, în plus, oferim condiții flexibile de închiriere şi contorizare individuală. Clientul își autoevaluează nevoile pentru dezvoltarea business-ului și, ajutat de consilierii noștri, alege spațiul optim care încadrează aceste nevoi într-o locație ultra-centrală și ultra-modernă, care oferă, pe lângă serviciile menționate anterior, sisteme de monitorizare video și personal de supraveghere 24/24, rețea internet și telefonie configurate în fiecare birou, instalații de climatizare și probabil cea mai spectaculoasă priveliște panoramică asupra orașului.
Care sunt, în opinia dvs., perspectivele unei dezvoltări pe termen lung pentru Argeș și mediul de afaceri?
Cred că investițiile în infrastructură sunt poarta noastră de acces spre Europa și spre dezvoltare. Piteștiul trebuie să fie conectat cu nordul și vestul țării, pentru a ne angaja cu toate forțele în schimburile internaționale. Fără autostrada Pitești – Sibiu și fără o rețea funcțională de cale ferată vom fi condamnați la izolare și, implicit, la subdezvoltare. Dincolo de infrastructură, avem nevoie în continuare de capital uman bine pregătit și cred că învățământul tehnic din România trebuie să primească un refresh, să fie mai ancorat în realitățile curente și mai implicat în procesele de cercetare-dezvoltare-inovare. E vremea construcției, gândesc eu, și îmi doresc ca goana după corupți să se transforme în goană după minți creative și valoare adăugată!
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp