”Ca la bunica acasă” – târg de toamnă organizat de Școala Ion Minulescu Pitești

164

Aflat la cea de-a III-a ediție, Târgul de toamnă desfășurat în cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Minulescu” Pitești, a reunit copii, parinți, bunici și cadre didactice, sub deviza ”Ca la bunica acasă”. Prima zi de târg a debutat cu pregătiri intense: mesele s-au gătit de la prima oră, cozonacul s-a frământat, coșurile cu tufănică au sosit grabnic, murăturile s-au așezat asortat, compoturile, o minune colorată și gustoasă, au înviorat privirile. Iar meștesugarii mititei au vândut produsele până la ultimul borcan cu dulceață; nimeni n-a rezistat dovleacului copt și plăcintei cu mere și scorțișoară, tablourilor atent decorate de către participanți.
Cea de-a doua zi a fost, de departe, una foarte bogată: în voie bună, colaborare și bunătăți făcute în casă. Părinți, bunici, profesori și copii implicați, cu totii și-au dovedit măiestria în pregătirea dulciurilor traditionale sau mai moderne, a conservelor și dulcețurilor, dar și în privința antreprenoriatului. Impresionantă a fost participarea părinților, spiritul de colaborare de care au dat dovadă, ca în fiecare an și creativitatea. Seara s-a încheiat în ritmuri tradiționale, ”hramuri sunătoare” și legende despre Sfântul Dumitru și Focul lui Sumedru, cu strigături, cântec și voie bună. Un foc mic, simbolic, a fost aprins , spre bucuria celor mici si mari, rememorând tradiția.
Acțiune cu scop antreprenorial și educativ
Și dacă, pe parcursul celor doua dimineti, actorii au fost părinții și copiii, în ajun de sărbătoare gazdele au fost cadrele didactice care au oferit surprize dulci și tradiționale tuturor celor prezenți. Când întunericul s-a lăsat peste curtea școlii, curajoșii au sărit peste focul mititel, dar purificator, în speranța că vor fi sănătoși și destoinici tot anul. De Ziua Soroacelor, urările s-au îndreptat către toți participanții și nu numai: să fiți sănătoși și ”roditori” la învățătură, să râmâneți aceeași echipă puternică a Școlii Gimnaziale ”Ion Minulescu” Pitești.
Scopul proiectului a vizat stimularea potenţialului artistic și antreprenorial al elevilor din învăţământul primar și gimnazial, având ca finalitate strângerea de fonduri pentru amenajarea unei săli de clasă în aer liber.
Cadrele didactice participante la proiect au fost: Cătălina Dumitrașcu, Ana Mestecăneanu, Mădălina Manea, Marioara Florea, Răceală Ionela, Roxana Ciurea, Vlad Silvia, Anca Panaitescu, Loredana Mărgărit, Andreea Ionescu, Mihaela Cîrstea, Melania Nițu, Claudia Chiriac, Daniela Dinculescu, Luminița Soare, Iulia Mazilu, Dana Rebedeu, Irina Vlad, Tiuța Drugău, Violeta Cristică, Cristina Cergan, Marius Sprîncenea, Cătălina Coman, Suzana Dumitru, Rodica Dinescu, Cosmin Manea, Ramona Petre, Elena Popa, Achimoiu Joița.