prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Cadastru gratuit, cu bani de la stat! De ce acte ai nevoie și ce trebuie să faci? Anunțul momentului pentru români!

Cadastru gratuit, cu bani de la stat! De ce acte ai nevoie și ce trebuie să faci? Anunțul momentului pentru români!

Românii pot beneficia de cadastrare gratuită datorită unui parteneriat între Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Cele două instituții au semnat un acord pentru proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care oferă cetățenilor această oportunitate. Locuitorii din 660 de comune vor beneficia de sprijinul Uniunii Europene, fără să fie nevoiți să plătească.

CITEȘTE ȘI: De când vom circula pe autostradă de la Braşov până la Bucureşti! Anunțul momentului pentru toți șoferii!

Prin Programul Operațional Regional 2014-2020, cetățenii din peste 120 de comune au reușit să își înregistreze corect proprietățile. O nouă fază a acestui program, începută în 2021, va continua până în 2027. În prezent, implementarea se află în diferite stadii, iar peste 40 de oficii cadastrale colaborează cu ANCPI. Finanțarea provine în mare parte din fonduri europene nerambursabile, în valoare de 567.796.123,70 lei, la care se adaugă 189.777.504,41 lei din contribuția națională, ajungând la un total de 757.573.628,11 lei.

Deși investiția este considerabilă, autoritățile au decis să ofere acest sprijin în contextul accesării fondurilor europene nerambursabile. Astfel, mii de români beneficiază de cadastrare gratuită, economisind sume importante de bani pe care altfel le-ar fi plătit firmelor specializate.

Pentru a beneficia de cadastrare gratuită, trebuie să depui următoarele documente la primăria de care aparții:

  • titlul de proprietate;
  • certificatul de moștenitor;
  • hotărârea judecătorească;
  • actul de vânzare-cumpărare;
  • cărțile de identitate ale celor înscriși în actul de proprietate;
  • documentația cadastrală, dacă terenul este deja intabulat.

Scopul principal al programului este ca toate imobilele, fie ele terenuri sau clădiri, să fie înregistrate în sistemul cadastral. Procedura presupune depunerea actelor la primărie, unde vor fi verificate și, dacă este nevoie, ai la dispoziție 60 de zile pentru corectarea eventualelor erori. Ulterior, o echipă de la ANCPI va rezolva situația cadastrală.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs