Câmpulungeanul Ionuţ Butoi a primit Ordinul și Medalia «Meritul Sportiv»

13

Președintele Klaus Iohannis, a decorat, miercuri, la  Palatul Cotroceni, delegația României care a participat la competiția sportivă „Invictus Games Toronto 2017”. Eroii au adus României la jocurile paralimpice o medalie de aur, una de argint și două de bronz, la competiția care a avut loc, anul trecut, în Australia, și la care România a participat pentru prima dată.

Printre aceşti eroi se numără şi plutonierul Ionuţ Butoi, din Câmpulung de 39 de ani, unul dintre militarii români grav răniţi în Afganistan care ne-au adus gloria în acest an la Jocurile Invictus din Toronto.

România a participat la cea de-a treia ediţie a Jocurilor Invictus, de la Toronto, cu o delegaţie formată din 15 sportivi, care au obţinut patru medalii, una de aur pe echipe la tir cu arcul, una de argint prin Ionuţ Butoi, la tir cu arcul, una de argint la canotaj (simulator), obţinută de Ciprian Iriciuc, şi una de bronz la 1.500 de metri (Laurenţiu Şerban).

Cei 15 militari români au concurat în şapte discipline sportive: tir cu arcul, atletism, canotaj (simulator), haltere, ciclism, înot şi volei. Dintre cei 15 militari participanţi, 14 au fost răniţi în tearele de operaţiuni din Afganistan, iar unul în Irak.

”Mă bucur să primesc din nou, la Palatul Cotroceni, o echipă de învingători, care merită toată aprecierea noastră pentru rezultatele foarte bune obținute anul trecut, la Toronto. Astfel, în semn de recunoaștere a acestor performanțe, acord astăzi, în zi de sărbătoare, Ordinul și Medalia «Meritul Sportiv» membrilor INVICTUS 2017. Ați onorat cu demnitate şi responsabilitate încrederea acordată şi drapelul tricolor pe care vi l-am înmânat înainte de plecare. Victoriile dumneavoastră ne-au dat prilejul să vedem drapelul României înălțat pe acordurile imnului național. Sunteți un exemplu de curaj, camaraderie și altruism. Prin devotamentul şi determinarea de care dați dovadă, ne demonstrați că cele mai înalte standarde de excelență pot fi atinse, în ciuda tuturor dificultăților”, a transmis președintele Klaus Iohannis, în discursul său.

Șeful statului a mai spus că este convins de faptul că educația pe care au primit-o în instituții militare de prestigiu a avut un rol important în a le dezvolta tăria de caracter și în a-i încuraja să fie mereu profesioniști și exigenți în raport cu propriile dumneavoastră țeluri.