Când va intra România în Schengen terestru? Anunț oficial!
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, astăzi, că decizia privind aderarea României la Schengen pe frontierele terestre ar putea fi luată înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România. Astfel, din martie 2024, românii ar putea călători fără a trece prin controale la frontierele terestre.
CITEȘTE ȘI: Alertă! Dispar două medicamente uzuale din farmacii! Toată lumea trebuie să afle!
Ciolacu a precizat că reuniunea COREPER va avea loc înainte de 13 decembrie 2023, iar în urma acesteia se va decide în Consiliul JAI. Potrivit premierului, ridicarea controlului la frontierele terestre va avea loc în martie 2024, iar românii vor putea călători fără controale la granițele UE încă de Paștele din acel an.
România a devenit parte a Spațiului Schengen pe 31 martie 2024, în ceea ce privește frontierele aeriene și maritime, după ce Austria, care blocase anterior acest proces, a ridicat veto-ul. Începând cu această dată, nu vor mai exista controale la frontierele aeriene și maritime între România, Bulgaria și celelalte țări membre Schengen.
În urma acestei aderări parțiale, cetățenii români nu vor mai fi nevoiți să prezinte documente de identitate la controlul de frontieră pentru călătoriile în statele membre Schengen. De asemenea, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că, odată cu aderarea la Schengen pe cale maritimă, portul Constanța va deveni mult mai atractiv, deoarece o călătorie pe mare va fi tratată similar cu o călătorie internă.
Un alt efect al aderării la Schengen este posibilitatea ca autoritățile române să elibereze vize Schengen începând cu 31 martie 2024, permițând călătorii de până la 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile în Spațiul Schengen. Vizele de scurtă ședere emise anterior vor rămâne valabile până la expirare, dar doar pe teritoriul României.
Aderarea la Schengen implică ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre, fiind înlocuite de o singură frontieră externă cu reguli comune pentru vize, migrație, azil și cooperare polițienească și judiciară. Astfel, cetățenii celor 27 de state membre pot circula liber în interiorul spațiului Schengen, iar controalele interne pot fi reinstaurate doar în situații excepționale ce pun în pericol securitatea generală a acestui spațiu.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp