CARACAL. Legist: Așa ceva n-am văzut în 24 de ani de activitate! Locul, special amenajat de criminal

Focul distruge în mare parte probele, a declarat, într-o intervenție la Realitatea TV, Sorin Lesnic, medic primar legist. Potrivit acestuia, rămâne de văzut dacă cenușa care s-a găsit la locul crimei, la Caracal, era un cadavru uman sau nu.

„Sunt un simplu medic legist, cu 24 de ani de experiență, dar așa ceva nu am văzut în activitatea mea de până acum. Cum am perceput locul? Mi s-a părut un loc amenajat special pentru acest timp de infracționalitate, adică de sechestrare a unei persoane și de a împiedica orice posibilitate de a evada. Faptul că s-a produs o posibilă distrugere a corpului unei anumite persoane înseamnă că șansele de a fi găsite în viață, cel puțin anumite persoane, sunt foarte mici. Prezența resturilor presupus umane duce la ideea că cel puțin un cadavru de natură umană a fost incinerat. Expertiza antropologică va stabili cu certitudine dacă este cadavru uman, care este vârsta acestuia, sexul, care este modul de incendiere, dacă se pot recolta probe de ADN pentru a se stabili profilul genetic al unei persoane incinerate”, a declarat, la Realitatea TV, Sorin Lesnic, medic primar legist.

Întrebat cât durează o cercetare la fața locului, legistul a explicat: „În general, cercetarea la fața locului durează atâta timp cât e necesar.  Locul este sigilat și această echipă se poate întoarce ori de câte ori e nevoie. Poate să dureze ore, zile sau săptămâni întregi. Nu există o perioadă limitată în timp, acest lucru este impus de declarațiile ulterioare ale suspectului și de ce probe apar ulterior la examenele toxicologice sau antrolpologice.”

„Am avut de-a face cu foarte multe incendieri casnice, în care focul distruge în mare parte probele și, ca urmare, trebuie să fie făcute cu foarte mare atenție”, a mai spus Lesnic.

Întrebat cât de mult alterează focul probele, medicul a explicat: „Focul este dușmanul criminaliștilor și al medicului legist! Focul altereaza sau distruge probele. Focul este cel care, uneori, ne pune în imposibilitatea de a stabili identitatea cadavrului, mecanismul prin care persoana a decedat, ne pune în imposibilitatea de a recolta probe pentru examenele ulterioare. Incendiile casnice, din case obișnuite, în multe dintre situații distrug practic copul omenesc.”

Cât despre mirosul care ar fi trebuit să alerteze vecinii, medicul a explicat că există posibilitatea ca, în incendieri, să se folosească anumite substanțe care să disimuleze mirosul.

„E posibil ca mirosul să fie disimulat prin folosirea unor acceleratori de ardere și atunci fumul degajat să nu aibă un miros specific, ci să aibă mirosul specific acceleratorului. Se pot folosi tot felul de sisteme, alte tehnici de disimulare, de acoperire a  focarului de foc, astfel încât vecinii să nu-și dea seama ce se întâmplă într-un caz de incendiu”, a mai spus medicul legist.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.