Cardiologii avertizează! Efectele devastatoare ale lipsei somnului asupra inimii

Lipsa somnului ne afectează sănătatea mai mult decât ne imaginăm. Odihna este importantă pentru buna funcționare a creierului și pentru menținerea energiei în timpul zilei, dar la fel de benefică este și pentru inimă. Avem nevoie de cel puțin șapte ore de somn pe noapte.

Lipsa somnului scade frecvența cardiacă (un puls de 40-50/minut nefiind ceva neobișnuit și deloc anormal) iar tensiunea arterială în medie trebuie să scadă cu minim 10% din valoarea medie diurnă; în caz contrar, în care valorile sunt similare sau chiar mai mari decât peste zi, vorbim de profilul tensional „non-dipper”, dovedit a fi un predictor independent de apariția a bolilor cardiovasculare, similar scăderii variabilității pulsului.

Așadar, privarea de somn se traduce prin stres prelungit asupra inimii, coronarelor și celorlalte vase, cu creșterea riscului de apariție și progresie a aterosclerozei, hipertensiune arterială și boală coronariană. Așadar, somnul insuficient, neodihnitor, întrerupt este un factor de risc în bolile de inimă.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.