Carmen Dan, dezvăluire șocantă în Comisia pentru Drepturile Omului – De ce a fost oprită ancheta Jandarmeriei privind protestul din 10 august

9

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, marți, în cadrul audierii din Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților, că ancheta internă declanșată la nivelul Jandarmeriei în urma protestului din 10 august a fost suspendată odată cu deschiderea dosarului la Parchetul General, scrie Mediafax.

“Atât timp cât avem instituții abilitate care să stabilească dacă s-au încălcat sau nu s-au încălcat drepturile omului, eu ca ministru nu mă pot pronunța, atât timp cât avem la Parchet în instrumentare acest caz. Pot însă să fac precizarea că ulterior datei de 10 august, cred că nu mă înșel dacă spun chiar a doua zi, la nivelul Jandarmeriei Române s-a declanșat o anchetă internă pentru verificarea eventualelor abateri de la conduita militară. Această verificare internă, în conformitate cu prevederile legale, s-a suspendat imediat ce Parchetul a început instrumentarea acestui dosar”, a declarat Carmen Dan, în cadrul audierilor.

La ora transmiterii știrii, ministrul este audiat în comisie alături de comandantul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv și de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Ministrul Afacerilor Interne a mai fost audiat pe 21 august în Comisia de Apărare din Camera Deputaților, Carmen Dan susținând că nu a avut nicio atribuţie operativă în cadrul intervenției la mitingul din 10 august și că nu a dat niciun ordin.

Procurorii militari de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au înregistrat peste 800 de plângeri depuse împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august. Parchetul Judecătoriei Sector 1 a anunțat, luni, că în dosarul privind violențele de la mitingul din 10 august din Piața Victoriei pe care-l instrumentează sunt 78 de acte de sesizare și 169 de jandarmi care acuză că au fost agresați în timpul protestului.