prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Câte cruciulițe sau brăduți parfumați ai voie să lipești de parbriz? Toți șoferii trebuie să știe!

Câte cruciulițe sau brăduți parfumați ai voie să lipești de parbriz? Toți șoferii trebuie să știe!

Codul Rutier stabilește foarte clar că șoferii trebuie să aibă o vizibilitate foarte bună atunci când se află în trafic. Însă, mulți dintre ei și-au creat adevărate altare pe bordul și geamul mașinii, fără a ști, de cele mai multe ori, dacă au voie să facă acest lucru sau câte cruciulițe pot avea în parbriz.

CITEȘTE ȘI: ZILE LIBERE ÎN PLUS PENTRU O CATEGORIE DE ANGAJAȚI! DESPRE CINE ESTE VORBA?

Legislația rutieră în vigoare interzice categoric obturarea parbrizului. Amenda pentru șoferii care obturează parbrizul sau geamurile laterale ale mașinii e cuprinsă între 1.485 lei și 3.300 lei. „Reprezintă contravenție și e încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni […] aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, prevede Art. 102 (36), din Codul Rutier.

Numai că, în cele mai multe situații, șoferii sunt derutați, asta pentru că legea nu prevede concret care este limita legală admisă privind vizibilitatea. Ceea ce înseamnă că, dacă un polițist va considera că vizibilitatea șoferului este obstrucționată de aceste obiecte, îl va putea amenda. În cazul celor care pun mici amulete, odorizante sau alte obiecte în dreptul parbrizului, nu se va aplica nicio amendă. Însă, dacă pun CD-uri, fotografii, afișe, luminițe, benzi reflectorizante sau formează mănunchiuri de cruciulițe ori brăduți parfumați, vor fi sancționați.

„Pietonul, biciclistul sau un copil care merg pe marginea drumului nu sunt ca o mașină. Autovehiculul se află în fața ta, e mare, îl vezi de departe. Dar pe ceilalți participanți la trafic nu îi vezi, sunt mici și se află în lateral. Dacă tu ai pe parbriz cruciulițe, brăduți, poze și alte obiecte, acestea îți obturează câmpul vizual. Practic, pietonul sau biciclistul se confundă cu obiectele din parbriz și efectiv nu se mai observă. Sau dacă o mașină vine de pe un drum din dreapta, e posibil să nu o observi la timp pentru a-i acorda prioritate.”, a explicat recent  pentru ProMotor instructorul auto Marian Croitoru, care este și profesor de legislație rutieră în Prahova.

 

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs