Ce ascund aleșii PSD și ALDE ai județului? Cenzură la Consiliul Județean Argeș!

DISTRIBUIȚI
cropped cropped cropped logo31

Cenzura și accesul restricționat la informație au revenit în Argeș după 26 de ani de la Revoluție. Președintele CJ Argeș a modificat regulamentul de funcționare al instituției pentru a pune pumnul în gura presei. După ce au apărut informații la modul cum unii consilieri județeni se prezintă total nepregătiți la ședințele pe comisii, Dan Manu a luat decizia ca toate dezbaterile aleșilor județeni să se facă cu ușile închise, departe de ochii ziariștilor. Astfel, în ultima ședință, mulțumită majorității social democrate, proiectul de hotărâre a trecut. Chiar dacă opoziția a încercat să tragă semnale de alarmă asupra așa zisei transparențe pe care președintele CJ Argeș o „flutură” pe la nasul jurnaliștilor, părerile au fost de prisos. Mai mult, după ce și-a impus punctul de vedere, Dan Manu riscă să ducă Consiliul Județean Argeș în instanță.

Minoritatea a vrut transparență, majoritatea a votat cenzura

După ce Dan Manu a încercat să cenzureze informațiile despre activitatea consilierilor județeni, liberalii au încercat la începutul ședinței să scoată punctul după ordinea de zi pentru a fi dezbătut mai mult în comisii, dar fără succes. După îndelungi discuții, liderul grupului PNL din consiliul Județean, Dănuţ Bica a intervenit pentru a arăta cum va fi cenzurată informația. „Se face o confuzie: invitaţii nu participă la dezbateri, ci asistă.  Doar luarea de cuvânt se poate face cu acordul preşedintelui comisiei. Am funcţionat până acum şi fără această prevedere. Care e motivul pentru care dorim să impunem o astfel de restricţie? Atâţia ani nu s-a simţit necesitatea unui astfel de precizări şi nu ne-a deranjat. Noi suntem pentru transparenţă totală. Aici se vorbeşte, în discuţii colaterale, despre presă. Dar presa e doar o componentă a societăţii civile. Proiecte de hotărâre cu caracter secret nu au fost. Atunci când a fost cazul, nu s-a adus în sală nici pentru consilieri documentaţia. E o dată pe an acea hotărâre cu privire la aprobarea măsurilor de siguranţă. Noi suntem pentru transparenţă şi propunem eliminarea acestui amendament“ a spus Bica. Mai mult, consilierul județean Olimpia Doru a mai atras atenția că nici regulamentul întocmit la început de mandat nu arată clar când mass media sau societatea civilă poate participa la ședințele pe comisii. „Aş vrea să fac o precizare. Am făcut o comparaţie faţă de regulamentul trecut. Scria că poate invita comisia  şi alte persoane iar eu am întrebat, la primul mandat, când putem. Nu e clar nici când se întruneşte comisia şi ce se întâmplă când presa sau orice cetăţean al judeţului doreşte să participe. Nu e stipulat cu câte zile înainte să se spună da sau nu. Ni se pare mai corect aşa!„ a spus Olimpia Doru.

Cătălin Bulf: „ Domnul președinte a lansat conceptul „transparență cu ușile închise”

Schimbarea regulamentului de funcționare al Consiliului Județean a creat un val de reacții în rândul aleșilor județeni. Populistul Cătălin Bulf a criticat dur lipsa de transparență care se va da dovadă în următoarea perioadă. Preșdintele PMP Argeș, a mai dezvăluit faptul că opoziția nu beneficiază de același „tratament” de informare ca majoritatea social – democrată, aceștia fiind nevoiți să caute tot ce au nevoie pe site-ul instituției. „S-a propus modificarea regulamentului, și anume să nu mai avem invitați în dezbaterile pe care comisiile le au pe ordinea de zi. În plen se votează propunerile majorității și nu prea ai cum să îți spui punctul de vedere. Toate aceste dezbateri se fac în comisii, care durează câte trei patru ore. În cadrul CJ sunt două feluri de modalități de informare. Consilierii de la majoritate sunt informați direct de angajați, iar cei din opoziție de pe site. Noi nu avem acces la documente și avem ocazia să întrebăm doar la comisii. Nu ești consilier județean pe site! În aceste comisii aveam voie să avem și invitați. Acum, domnul președinte a lansat conceptul „transparență cu ușile închise”. Noi toți, PMP și PNL am votat împotrivă. În continuare vom milita pentru ca acest concept să dispară din regulamentulul CJ și o să analizez împreună cu avocatul nostru să intrăm în contencios administrativ” a spus Cătălin Bulf.
Manu o dă la întors
După ce opoziția a ridicat problema lipsei de transparență, Dan Manu a încercat să o dea la întors de ochii consilierilor județeni. Președintele CJ Argeș a aruncat toată responsabilitatea pe președinții și secretarii de comisii, dar, potrivit unor surse din cadrul instituției, proiectul de hotărâre a fost făcut cu dedicație pentru ca presa să nu mai vadă catastrofa din bucătăria internă a Consiliului Județean. „Fiecare comisie are un preşedinte şi un secretar. La început de şedinţă, preşedintele, secretarul împreună cu colegii care generează cvorumul comisiei pot aprecia în consecinţă. Nimeni nu interzice să invite cu acceptul colegilor o terţă persoană sau ca preşedintele comisiei, după deliberări şi după dialogul tehnic pe care l-au avut cu funcţionarii publici, care sunt apolitici, să facă o conferinţă de presă, dacă doresc. Putem să facem la nivel de comisie tot ce dorim, fără nici un fel de problemă“ a spus Dan Manu.

Prefectul Cristian Soare: „Legiuitorul a statuat ca regulă caracterul public al ședințelor de comisii”

După aprobarea din plen a proiectului Consiliului Județean, horărârea urmează a fi validată de către prefect. Dar, aici se sparg planurile de cenzură ale lui Dan Manu. Potrivit prefectului, Legea Administrației Publice locale stipulează clar că ședințele comisiilor de specialitate sunt publice și nu se fac cu ușile închise. „Am fost contactat săptămâna trecută de o serie de colegi din mass-media pentru a transmite un punct de vedere referitor la modul în care se desfășoară ședințele comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului județean. Până la acest moment nu mă pot pronunța pe această chestiune întrucât nu am primit, în vederea exercitării controlului de legalitate, vreo hotărîre a CJ prin care să fie aduse modificări Regulamentului de organizare și funcționare a acestor comisii, cu excepția, desigur a HCJ nr. 13 din luna iulie prin care se aproba regulamentul de organizare și functionare al noului CJ rezultat ca urmare a alegerilor locale din 5 iunie. În acest context, nu mă pot antepronunța pe acesta temă până nu vom avea comunicată oficial o hotărâre a CJ, dar, potrivit legii, secretarul județului are obligația de a transmite prefectului, în vederea exercitării controlului de legalitate, orice hotărâre în cel mult 10 zile de la adoptare. Ceea ce pot să vă spun la acest moment este că aveam un regulament al CJ care prevede la art 23(4) ca regulă caracterul public al ședințelor comisiilor de specialitate. În ceea ce privește publicitatea ședințelor comisiilor de specialitate ale consiliului judetean, OG nr.35/2002 pentru aprobarea Regulamentului cadru de organizare și funcționare a consiliilor locale, aplicabil și consiliilor județene  prevede explicit la art.16, că „ședintele comisiei de specialitate sunt, de regulă, publice” și  „comisia poate hotărî ca unele ședințe sau dezbaterea unor puncte de pe ordinea de zi, să se desfășoare cu ușile închise”. Prin urmare, din economia textului de lege se poate lesne observa că legiuitorul a statuat ca regulă caracterul public al acestor ședințe ale comisiilor de specialitate, și doar ca excepție, desfășurarea cu ușile închise a unor ședințe, sau dezbaterea unor puncte de pe ordinea de zi a unor ședințe,  decizie ce urmeaza a fi luată, desigur, punctual, de la caz la caz, prin vot al membrilor comisiilor respective” a spus Soare. Mai mult, dacă se va dovedi că hotărârea încalcă legea, va fi atacată în instanță. „în acest context, orice Hotărâre adoptată de CJ care se abate de la principiile statuate de reglementarea cadru de organizare și funcționare, respectiv OG 35/2002, contravine legii, urmând a fi solicitată revocarea ei, iar în caz de refuz, va fi sesizată instanța de contencios administrativ pentru anularea acesteia” a mai spus prefectul Cristian Soare.