Ce partid va pierde electorat după ce Dacian Cioloş şi-a lansat noul partid: Rivalii nu îi dau nicio şansă fostului premier

Fostul premier, Dacian Cioloş, şi-a lansat, în urmă cu câteva zile, noul partid. Acum au  început să se facă mai multe calcule. Ce formaţiune va pierde electorat după apariţia lui Cioloş. Unii dintre rivali râd de acesta. Mişcarea România Împreună, noua construcţie politică a lui Dacian Cioloş a stârnit nemulţumiri în PNL. Liberalii spun că partidul fostului premier nu face decât să fărâmiţeze şi mai mult, dreapta. Întrebarea este: de la cine va lua Dacian Cioloş electorat? Părerile sunt împărţite. Unii cred că USR va pica victimă, alţii susţin că liberalii vor avea de suferit. Cât despre un proiect comun al Opoziţiei, lucrurile sunt incerte, cu doar un an înainte de alegeri.

Preşedintele executiv al PMP crede că partidul lui Dacian Cioloş va lua mai mult electorat de la USR, decât de la PNL şi anticipează că proiectul principal al Mişcării România Împreună va fi acelaşi cu cel al Uniunii Salvaţi România – lupta anticorupţie. Eugen Tomac susţine că electoratul interesat de această temă nu e mare, 8%. Aşadar culoarul pe care se bat cele două partide, spune liderul PMP, este unul foarte ingust şi nu dă mari şanse noii structuri politice. „Pot face o scurtă comparaţie cu evoluţia lui MRU, tot fost premier, creditat foarte bine în notorietate şi credibilitate, dar care nu a reuşit să lanseze un proiect politic. O structură politică nouă este foarte greu să fie creată la ora actuală”, spune Tomac, anunţă Digi 24.

Totuşi, Eugen Tomac crede că, atunci când va fi cazul, partidele anti-PSD se vor coaliza. „Sunt convins că la momentul oportun, viaţa ne va obliga să stăm la aceeaşi masă, dacă vrem să obţinem rezultate reale şi să trimitem PSD-ul în Opoziţie”, a mai spus Tomac.

Distribuie prietenilor

Liberalii sunt supăraţi foc însă. Consilierul lui Ludovic Orban, Violeta Alexandru, fost ministru în Cabinetul Cioloş, a anunţat că se retrage din Asociaţia România 100. „Orice nouă construcție politică neclarificată doctrinar confuzează electoratul, un electorat sufocat de modelul populist promovat de PSD-ALDE, canibalizează opoziția de astăzi, mai ales USR. Voturile se vor risipi. Plătim un preț prea mare”, a spus fostul ministrul.

Nici Alina Gorghiu nu e prea încântată. „Regret şi în ziua de astăzi, dacă puteţi să vă imaginaţi, regret că nu l-am auzit mulţumind PNL nici în ziua de astăzi. Orice nouă formulă politică în afara PNL nu ajută decât la fragmentarea opoziţiei. Aştept să văd de la domnul Cioloş şi altceva decât cuvinte mari. Evident că niciodată nu este prea târziu, dar cu Dacian Cioloş nu se ştie niciodată”, a spus Gorghiu.

Singurii care se bucură de apariţia noului partid condus de Dacian Cioloş sunt cei de la USR. „Eu salut intrarea în politică a prietenilor noştri de la Mişcarea Împreună. Atât noi, cât şi ei avem acelaşi ADN. Este posibilă în acest moment chiar o fuziune cu partidul lui Dacian Cioloş? Este posibilă, dar nu este probabilă în perioada următoare”, a spus Ionuţ Moşteanu,  vicepreşedinte USR.