Ce se întâmplă cu taxele, salariile și pensiile din 2025? Planul fiscal al Guvernului!
Planul fiscal al Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar, trimis recent la Bruxelles, a fost publicat vineri pe site-ul Ministerului de Finanțe. Acesta își propune reducerea deficitului bugetar de la 7,9% la 2,5% din PIB până în 2031, adică o scădere de 5,4% pe parcursul următorilor șapte ani. Guvernul solicită, de asemenea, Comisiei Europene extinderea perioadei de ajustare a deficitului bugetar de la patru la șapte ani, depășind termenul prevăzut în tratatul de funcționare al UE.
CITEȘTE ȘI: Zile libere în 2025! Câte minivacanțe vor avea angajații?
Documentul de peste 120 de pagini prezintă o serie de reforme fiscale, adresând aspecte legate de salarii, pensii și mediul de afaceri, deși nu include încă măsuri concrete. Conform proiecției financiare, veniturile bugetare pentru perioada 2025-2031 sunt fundamentate pe cinci ipoteze esențiale:
- Corelarea creșterii veniturilor bugetare cu PIB-ul nominal – Între 2025 și 2031, veniturile ar trebui să crească proporțional cu PIB-ul, contribuind la ajustarea fiscală.
- Implementarea reformei fiscale conform PNRR – Reforme incluse în jaloanele 207, 208 și 237 ale Planului Național de Redresare și Reziliență ar trebui să genereze un plus de venituri de 1,1% din PIB în 2025. Guvernul va aproba măsurile specifice, elaborate de Banca Mondială, în primul trimestru din 2025.
- Îmbunătățirea colectării și digitalizarea – Digitalizarea și măsurile anti-evaziune fiscală, precum și revizuirea legislației privind insolvența, ar putea crește veniturile bugetare cu 0,5% din PIB până la sfârșitul lui 2026.
- Actualizarea veniturilor nefiscale – Redevențele pentru resursele naturale și minerale vor fi ajustate pentru a reflecta mai corect valoarea lor.
- Exploatarea din proiectul Neptun Deep – Începând din 2027, exploatarea gazelor naturale din proiectul Neptun Deep ar trebui să aducă venituri suplimentare din accize și redevențe.
„Ministerul Finanțelor va analiza, cu sprijin tehnic și de consultanță, posibilitatea îmbunătățirii structurii sistemului fiscal pentru a susține o creștere economică sustenabilă. Aceasta include:
- eliminarea treptată a stimulentelor și lacunelor fiscale pentru impozitul pe venit și profit, inclusiv regimurile speciale care pot beneficia de derogări,
- contribuțiile sociale și impozitele pe proprietate (locale) și
- reorientarea către taxe ecologice, cu atenție la impactul redistributiv asupra veniturilor”, se specifică în planul Guvernului.
Măsurile-cheie propuse în planul fiscal includ:
- Reducerea cheltuielilor cu salariile din sectorul public
- Eliminarea treptată a facilităților fiscale și reducerea pragului IMM-urilor
- Din 2025, facilitățile fiscale pentru construcții vor fi reduse treptat, urmând ca din 2028 să fie eliminate
- Deduceri fiscale pentru cei cu venituri sub salariul mediu pe economie
- Posibile ajustări la TVA, fără specificații clare de creștere
- Noua lege a salarizării limitează sporurile la 20% și se aplică doar în cazul unui deficit sub 5%
Reforma pensiilor este centrată pe asigurarea sustenabilității financiare și digitalizarea Pilonului II. Principalele măsuri sunt:
- Creșterea contribuțiilor pentru Pilonul II de la 4,75% la 6% până în 2031
- Digitalizarea sistemului de pensii private
- Diversificarea investițiilor în cadrul Pilonului II
- Introducerea unei noi formule de calcul și indexare a pensiilor
- Limitarea pensionării anticipate și prelungirea vieții active
- Întărirea principiului contributivității și îmbunătățirea adecvării pensiilor
Impactul bugetar estimat al reformei pensiilor este de 1,1% din PIB în 2025.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp