prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Ce se întâmplă dacă un șofer iese fals-pozitiv la testul antidrog? Schimbări radicale!

Ce se întâmplă dacă un șofer iese fals-pozitiv la testul antidrog? Schimbări radicale!

Foarte mulți șoferi critică măsurile impuse de Poliția Română în cazul testelor antidrog, asta pentru că, multe dintre verificările efectuate cu aparatele DrugTest au fost fals-pozitive. Guvernul a adoptat recent, o nouă lege care a stârnit revoltă printre șoferi, lege care stabilește foarte clar că, în cazul în care la DrugTest rezultatul va indica prezența în salivă a unei substanțe interzise, permisul se suspendă automat.

CITEȘTE ȘI: CAZ CUTREMURĂTOR! ȘI-A ÎNJUNGHIAT MAMA, SUPĂRAT CĂ L-A TRIMIS LA MUNCĂ!

Iar până la sosirea rezultatelor de sânge, permisul de conducere este reținut. La fel se întâmplă și în cazul șoferilor care vor refuza verificarea cu DrugTesterul.

„Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii unui permis de conducere este testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice”, se stabilește în noua lege.

Problema este că, rezultatele analizelor de sânge ajung foarte greu în posesia Poliției, astfel că, au fost situații în care șoferii au stat fără permis, fără a fi vinovați, și câteva luni. În laboratoare rezultatele sunt gata în câteva zile, însă la Poliție ajung deabia după ce aceștia achită contravaloarea testelor. Au fost situații în care șoferii au intrat mai repede în posesia permisului pentru că și-au achitat singuri contravaloarea testului care este în jur de 600 lei.

Ce stabilește noua lege

Noua lege stabilește foarte clar că un șofer are dreptul să refuze testarea rapidă împotriva alcoolului sau drogurilor, însă, în această sutuație, permisul de conducere va fi reținut.

„Când persoana refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive, polițistul rutier dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulație”, se stabilește în Ordonanța adoptată, recent, de Guvernul României.

 

În schimb, cei care vor refuza recoltarea de sânge, comit o infracțiune. Caz în care pot fi condamnați la o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare.

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs