Ce spun specialiștii! Timpul optim pe care un copil îl poate petrece în fața ecranului

0

În contextul actual de pandemie, în care copiii nu merg tot timpul la școală, iar în general after-schoolurile sunt închise, cea mai mare teamă a părinților este timpul petrecut în fața ecranelor. Acest timp prelungit în fața ecranelor, coroborat cu statul în casă și lipsa activităților zilnice, poate ducer, de cele mai multe ori, la depresie și anxietate la copiii de toate vârstele.

Specialiștii sunt de părere că timpul de TV și de tehnologia digitală trebuie să aibă loc doar dacă rămâne destul timp pentru teme, joacă și timp de calitate în familie. Celebrii specialiști în dezvoltarea copiilor, T. Berry Brazelton, pediatru profesor la Harvard Medical School (autor al binecunoscutei cărți Puncte de cotitură) și Stanley Greenspan, profesor și psihiatru la Washington University School of Medicine, recomandă ca limită de timp pentru copii în funcție de vârstă astfel:

⦁ De la 0-3 ani nu este nevoie de tehnologie pentru dezvoltarea copiilor. Creierul lui se dezvoltă optim și copilul învață din interacțiunile cu cei dragi. Dacă însă are acces la ecrane, acesta trebuie să fie de maximum 30 de minute pe zi.

Distribuie prietenilor

⦁ 3-6 animaximum 30 de minute pe zi. Poate să fie mai mult, însă dacă se depășește cu 30 de minute, această jumătate de oră în plus să fie petrecută la ecrane alături de părinte, care interacționează cu el.

⦁ 6-9 ani – maximum 1 oră pe zi. La fel, o jumătate de oră pe zi să fie în compania părintelui, care este atent la copil. În weekend maxim 2 ore

⦁ 9-12 animaximum 2 ore pe zi. În weekend o jumătate de oră în plus.