Drept la replică, după materialul publicat în ediția tipărită a săptămânalului Obiectiv de Argeș, cu titlul ”Decizie unicat a Judecătoriei Pitești! BNR obligată să plătească despăgubiri în procesele cu franci elvețieni”
”Având în vedere articolul ”Decizie unicat a Judecătoriei Piteşti! BNR obligată să plătească despăgubiri în procesele cu franci elveţieni” publicat pe 30.07.2015 de săptămânalul dvs. ”Obiectiv argeșean”, vă aducem la cunoștință următoarele aspecte care privesc speța în cauză, din care rezultă clar că aceasta nu are legătură cu ”procesele cu franci elveţieni”:
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoria Pitești în data de 05.03.2014, părțile în această cauză fiind:
Reclamant: Ciocănău Traian,
Pârâți: S.C. Volksbank România S.A. București si S.C. Volksbank România S.A. București – Sucursala Pitești, Banca Națională a României, S.C. Biroul de Credit S.A.
Obiectul dosarului este ,,pretenții’’, astfel cum a fost înregistrat pe portalul instanțelor de judecată, reclamantul întemeindu-și acțiunea pe dispozițiile art. 1357-1359 Noul Cod civil (prevăzute la capitolul ,,Răspunderea pentru fapta proprie’’).
Dl. Ciocănău Traian a acționat în judecată pârâtele reclamând că a fost ,,introdus abuziv în baza de date ca rău platnic’’ la Biroul de Credit deși informase banca, Volksbank Romania, asupra faptului că creditul dobândit în timpul căsătoriei fusese achitat integral. Reclamantul a solicitat instanței ,,obligarea în solidar a pârâtelor’’ la plata sumei de 16.100 lei și la plata daunelor morale în cuantum de 50.000 lei, motivând că nu a putut fi beneficiarul unui nou credit bancar în vederea achiziționării unei locuințe.
Banca Națională a României Sucursala Regională București a invocat în apărare între altele, excepția lipsei calității procesuale pasive a BNR, susținând că BNR nu a avut nicio calitate în contractul de credit semnat între reclamantul Ciocănău Traian și S.C. Volksbank România S.A. București, însă toate excepțiile fiind respinse de instanța de judecată. De reținut, că S.C. Biroul de Credit S.A. București este o societate independentă care nu face parte din structura B.N.R., cele două instituții fiind entități diferite, având statut juridic diferit, iar în cazul în care reclamantul ar fi suferit vreun prejudiciu de pe urma înregistrării sale ca rău-platnic la Biroul de Credit, singura instituție care ar putea fi trasă la răspundere, ca fiind culpabilă, este banca comercială cu care a încheiat contractul de credit, nicidecum banca centrală.
Potrivit Legii nr.312/2004 privind Statutul BNR, Banca Națională a României nu era si nu este abilitată să intervină și să solicite SC Biroului de Credit SA scoaterea unei persoane din baza de date a Biroului. In conformitate cu Legea nr.312/2004, Banca Națională a României este banca centrală a statului și îndeplinește atribuţiile în conformitate cu prevederile legale, în vederea respectării obiectivului său central şi sprijină politica economică generală a statului.
Din cele de mai sus, rezultă clar că nu este vorba de o cauză privind ”procesele cu franci elveţieni” ori eventuale clauze abuzive iar, solicitările reclamantului dl. Traian Ciocănău sunt nefondate și neîntemeiate.
B.N.R. a formulat apel, iar primul termen în apel este pe data de 09.09.2015 la Tribunalul Argeș.
Vă mulţumim pentru colaborare.”
Cu deosebită consideraţie,
DAN BOGOI, Director Agenția Argeş
BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp