Cele patru scenarii post moțiune: haosul perfect și jokerul de la Cotroceni

Moțiunea de cenzură a intrat în linie dreaptă, iar în laboratoarele partidelor, dar și la Cotroceni se gândesc diferite scenarii pentru viitorul Guvern. Atât în spațiul public, dar și pe surse politice s-au vehiculat mai multe variante, în funcție de interesul de moment al fiecărui partid sau lider politic.

1. Prima variantă ar fi cea a unui Guvern minoritar format în jurul PNL. Acest Guvern ar urma să fie condus de Ludovic Orban și ar beneficia de sprijinul forțelor de opoziție din Parlament, însă ar însemna că liberalii se duc în linia întâi și vor fi carne de tun pentru PSD în anul electoral 2020. Cu un PSD puternic în opoziție și opoziția fărâmițată, liberalii ar putea cu greu să-și impună proiectele și se tem că vor deconta un eventual eșec la localele și parlamentarele de anul viitor. Cu toate acestea, varianta pare să fie susținută de președintele Klaus Iohannis, cel care le-a transmis liberalilor un mesaj clar: ”Pregătiți-vă de guvernare!”.

2. A doua variantă ar fi un Guvern de tranziție până după alegerile prezidențiale, Executiv condus de tot de Viorica Dăncilă. Această variantă are marele neajuns că îi conferă PSD posibilitatea de a organiza alegerile prezidențiale fiind la putere, iar după prezidențiale jocurile s-ar putea complica serios, în funcție de rezultat.

3. A treia variantă este cea a unui Guvern marionetă, care să pice de două ori la votul din Parlament și în acest fel să se forțeze alegerile anticipate. O astfel de variantă este idealizată de USR și susținută de PNL. Este foarte greu de crezut că actualii parlamentari vor accepta dizolvarea Parlamentului, pentru că mulți știu că nu vor mai prinde un nou mandat, iar asta ar însemna că-și sacrifică un an de beneficii personale. Cu foarte mare dificultate s-ar putea ajunge la alegeri anticipate, chiar dacă PNL și USR își doresc acest lucru.

4. A patra variantă este cea expusă de Victor Ponta: un Guvern PSD-ALDE-Pro România, dar fără Viorica Dăncilă și echipa din jurul ei. Călin Popescu Tăriceanu deja a respins categoric o astfel de variantă, iar la PSD va fi extrem de greu de acceptat. Dăncilă este candidatul partidului la prezidențiale și nu o pot da la o parte din fruntea partidului în plină campanie. De menționat faptul că Victor Ponta a fost extrem de clar în explicațiile publice: Pro România votează moțiunea de cenzură pentru a o da jos pe Viorica Dăncilă, dar ulterior și-ar dori tot o guvernare alături de PSD.

Acestea ar fi cele patru variante vehiculate în spațiul public și în culisele partidelor. Dacă privim declarațiile liderilor politici, PNL își dorește să intre la guvernare, dar USR impune condiții greu de îndeplinit și mai degrabă nu și-ar dori să intre la guvernare. ALDE, prin vocea lui Tăriceanu s-a autoproclamat partid de opoziție, în timp ce UDMR și-a arătat disponibilitatea de a intra la guvernare. În același timp, Pro România își dorește un Guvern alături de PSD, dar fără Viorica Dăncilă, în timp ce PMP ar dori să intre la guvernare.

Practic, avem un haos perfect pe scena politică și dacă trece moțiunea de cenzură negocierile vor fi dintre cele mai dure și mai grele. Un rol esențial îl va juca președintele Klaus Iohannis, cel care, în mod evident va merge alături de PNL, dat fiind că este campanie electorală și el este candidatul acestui partid la prezidențiale.