Cetatea Poenari rămâne închisă din cauza urșilor! Simona Brătulescu: „Unde o să ajungem? Trebuie să găsim o soluție!”

Cetatea Poenari rămâne închisă din cauza urșilor! Vicepreședintele CJ Argeș, Simona brătulescu a anunțat că a avut discuții la Ministerul Mediului, dar până în momentul de față nu s-a găsit o rezolvare concretă a problemei. Astfel, Consiliul Județean are pierderi financiare imense și turiștii nu pot vedea unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din Argeș.

„Pierdem 700 milioane – 1 miliard pe lună din cauză că e închisă”

Consiliul Județean Argeș pierde în fiecare lună aproximativ 100.000 lei din cauză că Cetatea Poenari este închisă din cauza urșilor. Vicepreședintele CJ, Simona Brătulescu a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că persoanele din conducerea instituției se gândesc în primul rând la siguranța turiștilor și după la pierderile suferite.

„Avem Cetatea Poenari, unde anul trecut am primit un telefon de la colegii de acolo să ne spună că un grup de 120 de copii au fost blocați de un urs și un lup. Am sunat poliția, am sunat Jandarmeria. Nu știam cine are competențe, dar acum s-a reglementat. Accesul a fost restricționat la Cetate. Nu știu cine ar pune un copil în pericol… Ne gândim că pierdem 700 milioane – 1 miliard pe lună din cauză că e închisă sau ne gândim că punem în pericol pe fiecare om care urcă acolo? a spus Simona Brătulescu.

„Din cauza dezechilibrului climatic, din cauza defrișărilor au început să coboare urșii”

Eliminarea cotelor de hrană și declararea urșilor ca specie protejată au dus la înmulțirea necontrolată a animalelor. Până în 2016, deținătorii de domenii de vânătoare foloseau o parte din banii câștigați în urma partidelor de vânătoare pentru a duce în munți mâncare pentru animale. În schimb, acum urșii sunt nevoiți să coboare pentru a se hrăni.

„Eu pot să ascult ce spun specialiștii. Din cauza dezechilibrului climatic, din cauza defrișărilor au început să coboare urșii. Dacă păstram acele cote de vânătoare, nu mai aveam probleme. Toți cei care aveau domenii de vânătoare, încasau niște bani pe trofee. Nu zic să exagerăm cu aceste cote de vânătoare, dar nici nu putem să îi lăsăm în fiecare an să își dubleze numărul. Mare parte din încasările respective se duceau pe hrana animalelor. Era avantajos și pentru ei, și pentru comunități și era avantajos pentru toată lumea.  Mai mult, am înțeles de la colegii de la Romsilva că o ursoaică năștea un pui o dată la doi ani. Acum, face 2 pui, 3 pui, 5 pui pe an. Unde o să ajungem? Trebuie să găsim o soluție! Sunt niște animale sălbatice! Dacă faceți un traseu montan, aveți grijă!” a mai adăugat Simona Brătulescu.

Soluția: reintroducerea cotei de vânătoare

Una dintre soluțiile care ar putea stopa și scădea numărul imens de urși în județul Argeș ar fi reintroducerea cotei de vânătoare. Simona Brătulescu a spus că aceasta este o soluție extremă, dar care trebuie luată în considerare.

Ultima discuție pe care am avut-o cu doamna ministru este să se reintroducă cota de vânătoare. A conștientizat, din punct de vedere al Agreșului, ce se întâmplă aici. Ministerul a dispus o recoltare și relocare a 150 de exemplare. Aceasta nu este o rezolvare din cauză că ursul vine înapoi în arealul lui. Inclusiv varianta relocării la nivel european am încercat relocarea. Ministerul Mediului a trimis scrisori, dar rezultatul a fost negativ” a mai spus Brătulescu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.