Cetățenii din Păișești Deal sunt revoltați: Conducerea primăriei veghează. Groapă de gunoi ilegală la Bascov! Garda de Mediu ar putea da amenzi drastice

69
groapa bascov

Comuna Bascov se poate lăuda cu un buget impresionant capabil să-i ofere edilului Gheorghe Stancu posibilitatea de a face investiții impresionante. E drept că s-a investit, dar, la fel de adevărat este și că, dacă această localitate riverană Piteștiului ar fi avut un primar mai destoinic, s-ar fi învârtit după soare. La fel de adevărat  este și că, dacă nu exista norocul unui buget impresionant, am fi avut parte de o localitate fără dotările actuale. Dincolo de aspectele legate de dezvoltare, cu bune și cu rele, mai mulți localnici ne-au atras atenția că, primarul Gheorghe Stancu ascunde de vreo 10 ani gunoiul sub preș. Mai exact într-o vâlcea din zona Păișești Deal.

În vâlceaua din Păișești Deal se aruncă gunoaie de peste 10 ani

Dacă pe vremuri vâlceaua din Păișești Deal era locul de joacă preferat de copiii din împrejurimi, acum, pe câteva sute bune de metri tronează gunoaie de toate felurile, valea respectivă fiind un soi de groapă de gunoi categoric neautorizată în care fiecare aruncă ce vrea, de la resturi de animale  și menajere până la resturi provenite de la demolări sau construcții. Dealtfel acestea sunt gunoaiele cel mai des întâlnite în zonă deși, oficialii primăriei susțin sus și tare că în vâlceaua din Păișești Deal se aruncă numai pământ. Imaginile pe care vi le prezentăm dovedesc clar că nu este nici pe departe adevărat acest lucru. Potrivit lui Gabriel Sabie, directorul SC Salubris 2000 SA, operatorul de deșeuri acreditat în zonă, mașinile de gunoi ridică resturile menajere de pe raza localității de luni și până vineri. Doar gunoi menajer, atenție! ” Nu am fost niciodată solicitați să ridicăm altfel de deșeuri” ne-a declarat directorul Sabie. ”Din câte știu, ei au acolo vreo cinci , șase platforme înființate prin ADI Servsal pe care depozitează astfel de resturi. Noi le-am făcut în mai multe rânduri solicitări să le închidă și să ridicăm noi gunoiul pentru a-l duce la groapa de gunoi autorizată a Piteștiului, dar nu ne-au dat niciun fel de răspuns. Dar, 115 lei cât este mc de moloz poate părea mult pentru unii.” a adăugat Sabie. Și atunci, spunem noi, e folosită râpa.  Nu e legal, dar e moca.

IMG 3628IMG 3629

Garda de Mediu, singura salvare a riveranilor disperați

Localnicii spun că au făcut de-a lungul anilor zeci de sesizări la primărie, dar nu s-a luat nicio măsură. Edilul Gheorghe Stancu pare a fi primar doar pentru o parte a populației, cu toate că, în zonă, casele sunt vile în toată regula iar zona este în continuă dezvoltare. Au încercat alte metode: au pus bariere, au urmărit mașinile încărcate cu resturi și le-au fotografiat sau filmat, i-au amenințat pe șoferii acestora care, uneori chiar au făcut cale-ntoarsă. Pentru perioade scurte, înceta pelerinajul către vâlcea, după care era reluat mai abitir și, spun localnicii, uneori, culmea!, în prezența viceprimarului. Pentru că de aici decurge gravitatea situației și anume din faptul că, autoritățile, în loc să ia măsuri, duc chiar ele gunoi în zonă sau orientează pe cei apropiați să procedeze la fel. O dată tonul dat, vâlceaua a fost transformată în groapă de gunoi ilegală, la doar câteva sute de metri de casele locuitorilor din zonă. Spun localnicii că, însuși viceprimarul a fost văzut și chiar atenționat când însoțea niște rabe cu moloz. Chiar și uleiuri au fost deversate în zonă, aspectul și mirosul care te întâmpină la fața locului fiind relevante. La fel de relevante ca și urmele proaspete lăsate de mașinile mari care chiar zilele trecute au adus resturi și au aruncat în zonă. Spun unii localnici că, în urmă cu ceva ani, când a fost demolată o școală la Valea Ursului, mașini întregi de moloz au ajuns în vâlcea.  Potrivit comisarului șef al Comisariatului Județean Argeș al Gărzii Naționale de Mediu, Alexandru Vîjan, nu există nicio sesizare în acest sens înregistrată la instituția de control.” E clar că nu au voie să facă așa ceva. Noi chiar am făcut control pe salubrizarea localităților, dar nu am constatat acest aspect. Ne vom autosesiza și vom efectua controale în următoarele zile.” Comisarul șef a adăugat că, în acest caz este vorba despre încălcarea legii 211 privind gestionarea deșeurilor și vor fi luate măsuri împotriva administrației locale.

Asfaltul s-a terminat în apropierea gropii de gunoi

IMG 3652IMG 3651

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O ciudățenie identificată în zona pe care am luat-o cu atenție la picior este și faptul că, atunci când s-a făcut asfaltarea în Păișești Deal, covorul asfaltic s-a terminat câteva sute de metri mai jos, la capătul pantei care urcă spre zona cu pricina. Asta deși utilitățile precum apa și canalizarea erau introduse. Nu știm dacă a fost lăsat neasfaltat ca să ”bată” cu groapa de gunoi sau din alte motive. Cert este că, orice specialist care lucrează în branșă poate spune că o asfaltare ulterioară e mult mai costisitoare decât dacă ar fi fost făcută în continuare deoarece numai crearea unui nou șantier și transportul utilajelor este o întreagă desfășurare de forțe.

Ada Nicolau

IMG 3630IMG 3631IMG 3633IMG 3634IMG 3635IMG 3638IMG 3639IMG 3653