prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Cine este Nicu Ștefănuță – românul trimis în Parlamentul European de votul masiv al tinerilor?

Cine este Nicu Ștefănuță – românul trimis în Parlamentul European de votul masiv al tinerilor?

Nicu Ștefănuță, fostul europarlamentar USR-ist care a trecut la Verzi, a câștigat un nou mandat în Parlamentul European cu un mesaj electoral care s-a adresat în special tinerilor, progresiștilor și comunității LGBT. Dar cine este el și cum a reușit să-și facă atât de mulți adepți în rândul tinerilor, în mod special?

CITEȘTE ȘI: PRIMARUL GENTEA SE REVOLTĂ: „NU AM DAT AVIZ PENTRU ȘANTIERUL CARE A BLOCAT TRAFICUL ÎN NORD!”

A absolvit Facultatea de Economie de la Universitatea de Vest din Timișoara (2000-2004), iar ulterior a obținut 3 diplome de master (în studii europene la Universitatea din Viena, în studii internaționale avansate la Academia de Diplomație din Viena și în managementul politicilor publice la Universitatea Georgetown din Washington DC, SUA).
Și-a început cariera profesională în 2006, fiind atașat diplomatic la Ministerul Afacerilor Externe, iar în 2008 a ajuns la Bruxelles și s-a angajat la Parlamentul European, lucrând pentru Comisia de Agricultură. Între 2012 și 2018 a fost oficial european responsabil pentru relațiile transatlantice.
Din 2017 până în 2019 a fost vicepreședinte al USR de unde a plecat în ianuarie 2023. Câteva luni mai târziu a anunțat că s-a afiliat Grupului Verzilor din Parlamentul European și că a devenit „primul român al acestei familii politice”.

Mesajele sale conțin principalele teme ale agendei progresiste – drepturile comunității LGBT, încălzirea climatică, dreptul la avort, energie verde, legalizarea parteneriatului civil, dar și condamnarea uciderii civililor din Gaza. El și-a derulat cea mai mare parte a campaniei pe rețelele sociale.
Se definește ca un aliat al “comunității LGBTQIA+” și susține legalizarea canabisului și a parteneriatului civil.
“Chit că în aproape fiecare postare pe care o face se află comentarii de hate homofob, sau că presa m-a marginalizat de atâtea ori din această cauză, știu că comunitatea Queer din România primește această urătură de 1.000 de ori mai puternic. De aceea lupt pentru egalitatea în drepturi pentru toți. Ador să merg la Pride, însă ceea ce mă dezamăgește este că sunt singurul politician care face asta”, potrivit unei postări pe Instagram.

Susține că a fost amenințat cu “omorul” de “hoții de lemne” și pledează pentru promovarea energiei verzi, a locuințelor sociale și pentru tineri, a feminismului dar și a decontării de către stat a 30 de ședințe de terapie. Și transportul public ar trebui să fie gratuit, în opinia sa. Din mesajele sale de campanie nu au lipsit criticile față de partidul extremist AUR, pe care îl numește “fascist” și susține că AUR-iștii vor interzice în România dreptul la avort, la contracepție, drepturile femeilor și ale comunității LGBT, potrivit unui video postat pe Instagram.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs