prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Cine plătește amenda primită în timpul serviciului? Avertisment dur pentru patroni și șoferi!

Mulți țoferi folosesc autoturismul pe serviciu și în interes personal, iar în cazul în care primesc o amendă de circulație se întreabă cine trebuie să o plătească: ei sau angajatorul? Aceeași întrebare o au și în momentul în care folosesc mașina personală în interes de serviciu și calcă mult prea tare pedala de accelerație sau omit să își reînnoiască rovineta sau RCA-ul.

CITEȘTE ȘI: AMENZI DRASTICE PENTRU ȘOFERII CARE FAC ACEST LUCRU! CODUL RUTIER SCHIMBAT DIN TEMELII!

Conform legii, conducătorul auto este responsabil de faptele sale atunci când se află la volan și chiar dacă e în timpul programului de muncă, are obligația de a respecta toate normele rutiere. Pentru că este singurul care va fi sancționat pentru abaterile rutiere.

Chiar și în situațiile în care angajatorul îi cere, să zicem, să depășească viteza legală, doar cel aflat la volan va fi sancționat. De asemenea, șoferul are obligația de a se asigura că mașină are RCA valabil și ITP-ul este efectuat. Pentru că dacă va fi oprit de poliție și se va constata că acestea sunt expirate, tot el va fi cel amendat, chiar dacă mașina nu îi aparține.

„Constituie contravenție şi se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat”, conform Art. 102 (1) din legea circulației.

Doar în cazul în care a expirat rovinieta, șoferul vehiculului nu va fi tras la răspundere. Sarcina achitării taxei de drum aparține proprietarului respectivul vehicul și numai acesta va fi amendat dacă omite să o plătească.

Este legal să folosești mașina de serviciu în scop personal?

Companiile care optează pentru deducerea integrală a cheltuielilor și a TVA-ului pentru achizițiile și cheltuielile aferente vehiculelor trebuie să justifice folosirea exclusivă în interesul activității economice a mașinilor.

Astfel, sunt obligate să prezinte următoarele documente financiar-contabile:

  • delegaţie sau decont;
  • foaia de parcurs ce trebuie să cuprindă:
  • categoria de vehicul utilizat;
  • scopul şi locul deplasării;
  • kilometrii parcurși;
  • norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

De asemenea, companiile sunt obligate să justifice scopul activității:

  • deplasări în țară sau în străinătate la clienți/furnizori, pentru prospectarea pieței;
  • deplasări la locații unde se află puncte de lucru;
  • deplasări la bancă, la vamă, la oficiile poștale, la autoritățile fiscale, etc.

Așadar, atunci când firma oferă o mașină de serviciu și decontează 100% din cheltuielile cu impozitarea, nu este legal ca angajatul să utilizeze acest vehicul în scop personal.

Ce răspundere are șoferul?

În situația în care persoana aflată la volanul unui vehicul este angajată pe postul de șofer, atunci responsabilitățile trebuie specificate în fișa postului.

De asemenea, dacă un angajat primește mașina de serviciu, în cele mai multe situații, firma își asumă costurile de întreținere și reparații. Dar, prin contract sau prin fișa postului, aceste obligații pot fi transferate exclusiv în sarcina șoferului.

Dacă, însă, e folosit vehiculul personal în interes de muncă, și nu există nicio înțelegere contractuală între angajat și angajator privind diverse costuri, atunci responsabilitatea este doar a șoferului. De asemenea, pentru orice eveniment rutier șoferul va răspunde în fața legii, indiferent dacă a condus mașina personală sau pe cea de serviciu.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs