Șapte cete de călușari din tot județul s-au întrecut ca pe vremuri la prima ediție a „Festivalului de căluș – Rusaliile la Pitești” organizat de Consiliul Județean Argeș în data de 20 iunie. Festivalul a fost deschis de către domnul Petre Măsală, vătaful de căluș din Stolnici, declarat Tezaur Uman Viu de către Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii.
„Călușul este cel mai frumos dans pe care l-a inventat vreodată omenirea. Se spune că de la Mihai Viteazul, dansatorii lui Baba Novac impresionau pentru că erau eroi în luptă și eroi în dansuri populare. Mai aproape de zilele noastre, călușul din județul Argeș, călușul de la Pădureți, a impresionat întreaga omenire într-un spectacol susținut în 1935, la Londra. Se spunea despre călușarii argeșeni că sunt diavolii dansului popular, că sunt tigrii Carpaților. Dumneavoastră, purtători ai tradițiilor noastre, primiți întreaga mea recunoștință pentru tot ceea ce faceți, pentru că duceți mai departe acest dans simbolic al poporului roman”, a fost mesajul președintelui Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, pentru cei prezenți.
Călușarii au avut susținerea, aprecierea și aplauzele președintelui Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, vicepreședintelui Adrian Dumitru BUGHIU, Roxana Stoenescu – director al Direcției de Cultură, Turism și Tineret, deputat Remus Mihalcea, domnilor primari ai localităților care susțin aceste cete de călușari.
Festivalul a fost organizat de Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, sub coordonarea doamnei manager Elena Iagăr, întregul eveniment fiind monitorizat de reprezentanții Comisiei Naționale de Salvgardare a Patrimoniului Imaterial din cadrul Ministerului Culturii.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp