prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Cod Rutier 2024. Amiabila modificată din temelii! Ce acte sunt necesare?

Constatare amiabilă între doi șoferi care au fost implicați într-un accident rutier îi poate scuti de multe ore pierdute la biroul de accidente ușoare, dar trebuie să îndeplinească anumite condiții. În primul rând, constatarea amiabilă se poate încheia dacă în accident au fost implicate două vehicule. Dacă în incident a fost implicată o singură mașină, atunci nu se poate face amiabilă. Și nici dacă accidentul s-a produs între 3 sau mai multe mașini. De asemenea, în urma accidentului nu trebuie să fi existat pagube față de terți și nici persoane rănite. Dar, cel mai important, unul dintre șoferi trebuie să își asume vina pentru accident.

CITEȘTE ȘI: SPECTACULOS CE SE ÎNTÂMPLĂ PE AUTOSTRADA A1 PITEȘTI-SIBIU! ESTE INCREDIBIL PENTRU ȘOFERI! VIDEO!

„Pentru evenimentele în care sunt implicate două vehicule, din care rezultă numai prejudicii materiale, asigurații pot informa societățile din domeniul asigurărilor și în baza unui formular tipizat prin care […] conducătorii vehiculelor implicate consemnează informaţii privind data şi locul producerii accidentului […] şi informații privind circumstanțele producerii accidentului”, se arată în Legea 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, ART. 17 (1).

Pentru a întocmi constatarea amiabilă, e necesar un formular stas. Acesta conține mai multe situații predefinite, iar în funcție de cele întâmplate, șoferii vor bifa una sau mai multe casete conform informațiilor precizate.

De exemplu, șoferul care își asumă vină poate alege:

  • am intrat pe contrasens;
  • am virat fără să mă asigur;
  • nu am acordat prioritate, etc.

Apoi, vor realiza și o schiță sumară a incidentului, din care să se înțeleagă direcția de deplasare a celor două vehicule și poziția lor față de drum sau intersecție.

Ce acte sunt necesare pentru constatare amiabilă

După producerea accidentului, pentru a realiza constatarea amiabilă, ambii conducători auto trebuie să noteze pe formular:

  • seria asigurării RCA și compania la care a fost încheiată;
  • datele personale de identitate (CNP, serie și număr de buletin, adresa, etc.);
  • informații privind permisul de conducere;
  • informații de identificare a vehiculului (conform talonului auto).

Șoferul vinovat e obligat să pună la dispoziția celui păgubit copie după:

  • cartea de identitate;
  • permisul de conducere;
  • asigurarea RCA;
  • certificatul de înmatriculare (talon).

După completarea formularului, păgubitul va păstra fila originală iar cel vinovat va rămâne cu fila autocopiativă.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs