prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

COD RUTIER 2024: Șoferii sunt obligați să dea prioritate pietonilor la colțul străzii?

Atât pietonii, cât și șoferii trebuie să respecte mai multe reguli atunci când vine vorba de traversarea drumului. Șoferii care nu respectă aceste reguli pot rămâne fără permis, iar pietonii riscă să fie amendați. Totuși, sunt șoferii obligați să acorde prioritate pietonilor atunci când aceștia traversează la colțul străzii?

CITEȘTE ȘI: Se inaugurează cea mai scurtă autostradă din România! Va face legătura cu A1!

Conform legii, pietonii au dreptul de a traversa doar prin locuri special marcate și semnalizate. În cazul în care trecerea este semaforizată, pietonii trebuie să respecte culorile semaforului.

Ce se întâmplă, însă, când nu există o trecere amenajată?

Codul Rutier 2024: Sunt șoferii obligați să acorde prioritate pietonilor?
Șoferii sunt obligați să oprească și să acorde prioritate pietonilor în următoarele situații:

– când semaforul pentru pietoni este verde și cel pentru vehicule este roșu sau galben intermitent;
– când se apropie de o trecere de pietoni marcată și semnalizată corespunzător;
– când semaforul verde intermitent permite virajul, dar cu condiția să cedeze trecerea pietonilor și altor participanți la trafic.

Prin urmare, la o trecere de pietoni marcată corespunzător, șoferii au obligația de a acorda prioritate.

Pietonii, la rândul lor, sunt obligați să se asigure că au fost observați de șoferi și că toate vehiculele au oprit înainte de a traversa. De asemenea, pietonii pot traversa pe culoarea verde a semaforului, iar dacă semaforul nu funcționează sau este galben intermitent pentru vehicule, se aplică regulile pentru trecerea nesemaforizată: pietonii au prioritate, dar trebuie să se asigure înainte de traversare.

Traversare la colțul străzii: Cine are prioritate, mașina sau pietonul?
Multe drumuri din România, inclusiv în orașe, nu au treceri pentru pietoni. În aceste cazuri, traversarea se poate face la colțul străzii.

Legea stipulează că traversarea trebuie să fie perpendiculară pe axul drumului și, în absența unei treceri semnalizate, se poate face la colțul străzii, dar doar după ce pietonii se asigură că o pot face fără a pune în pericol siguranța lor sau a altor participanți la trafic (Art. 72, alin. 3).

Totuși, la traversarea pe la colțul străzii, prioritatea revine vehiculelor. Pietonii pot traversa doar după ce toate mașinile au trecut.

Cine este vinovat dacă un pieton traversează neregulamentar?
Legea rutieră prevede că, dacă un pieton traversează prin loc nepermis și este accidentat, acesta va purta întreaga responsabilitate, cu condiția ca șoferul să fi respectat regulile de circulație (Art. 72, alin. 4 din Codul Rutier).

Dacă un pieton provoacă un accident, dar se constată că șoferul conducea cu viteză excesivă sau se afla sub influența alcoolului sau drogurilor, vinovăția poate fi împărțită. Totuși, dacă șoferul a respectat toate normele rutiere, singurul responsabil pentru accident va fi pietonul.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs