Comercianţii de anghiboate din Domneşti se revolt! Un sfert din piaţa din Domneşti a fost vândută

151
piata domnesti

Piaţa din Domneşti, cunoscută în tot judeţul pentru comercializarea de haine şi încălţăminte second-hand, a devenit, în ultimul timp subiect de discuţie pentru localnici. Asta pentru că s-a zvonit că, după moartea primarului Smădu, viceprimarul a vândut-o, iar preţurile percepute comercianţilor au crescut. Se pare că lucrurile nu stau tocmai aşa, însă un gram de adevăr există. Piaţa va fi micşorată cu 1800 mp, mai exact cu zona unde se înghesuiau cei care comercializau ” anghiboate”. Sau dacă nu, cel mai probabil aceştia nu vor mai plăti taxă la primărie, ci unui privat.

1800 mp din piaţă, ceruţi de proprietar

Comercializanţii de haine şi încălţăminte second-hand din Domneşti sunt foarte neliniştiţi în ultimul timp, asta după ce au auzit că viceprimarul  a vândut piaţa. Aceştia susţin că nu este în regulă şi că preţurile percepute vor fi mult mai mari. Însă, se pare că lucrurile nu stau tocmai aşa, însă aceştia au într-adevăr motive să fie neliniştiţi. Asta pentru că zona din fundul pieţei, mai exact un teren de 1800 mp nu mai aparţine primăriei. Şi se pare că nu a aparţinut niciodată. Terenul, proprietate privată, a fost dat în administrare primăriei în schimbul scutirii de impozit. Mai exact a existat o înţelegere între primarul Nicolae Smădu şi proprietar. Acesta  a lăsat terenul primarului să îl folosească, iar primarul îl scutea de impozit. Lucru ciudat la prima vedere, luând în calcul faptul că de pe acel teren primarul încasa sume consistente de bani în fiecare duminică. Însă cert este că, după moartea primarului, această înţelegere a picat, iar proprietarul terenului s-a ridicat cu pretenţii. Omul nu mai vrea să lase terenul în administrarea primăriei, ci vrea să îl vândă. Iar viceprimarul din Domneşti, s-a văzut nevoit peste noapte să micşoreze piaţa, mai concret să nu mai folosească acel teren. ” Este vorba despre un teren de 1800 mp care nu  a aparţinut niciodată primăriei. În 2010 a existat o înţelegere între primarul din Domneşti şi proprietar care nu a solicitat pretenţii până acum câteva luni. În 2010 terenul a fost lăsat pieţei în folosinţă iar acum a fost cerut. A existat o înţelegere între Nicolae Smădu şi proprietar- primăria încasa taxa de la comercianţi, iar proprietarul era scutit de impozit. Din câte ştiu proprietarul cere mult pe teren, noi nu îl putem cumpăra”, a declarat Ion Zăvoianu, viceprimarul comunei Domneşti. Curios este cum primăria putea încasa taxa de la comercianţi de pe un teren proprietate privată, în urma unei înţelegeri între primar şi proprietar.

Tarife mai mari pentru vânzători?

În momentul de faţă, comercianţii au înţeles situaţia, însă cel puţin cei care se aşezau duminică de duminică în acea zonă nu ştiu ce vor face în continuare şi se tem că li se vor percepe taxe mult mai mari. Trebuie să precizăm că exact acea zonă din piaţa unde se află acest teren proprietate privată este cea mai aglomerată şi ocupată în fiecare duminică. Iar comercianţii susţin ideea că cineva a cumpărat acel teren şi că îl va folosi în continuare în acelaşi scop, însă în schimbul unei taxe mult mai mari. ” Nu ştiu ce înţelegere au avut ei între ei, însă cert este că acel teren a fost vândut. Şi proprietarul ne va percepe taxe mult mai mari. Este inadmisibil ca noi să plătim sume enorme iar vecinul de lângă mine, să plătească la jumătate. De ce până acum nu am ştiut că acel teren nu este al primăriei”, a declarat un comerciant nemulţumit.

Terenul proprietate privată, modernizat de primărie

Piaţa din Domneşti a fost modernizată de primarul Nicolae Smădu aproape în totalitate. Se pare că, după moartea acestuia viceprimarul a decis să finalizeze lucrările de modernizare şi a promis că totul va fi gata în maxim două luni. Piaţa a fost asfaltată şi iluminată iar în momentul de faţă arată mult mai bine decât în urmă cu câţiva ani. Interesant este faptul că, o parte din lucrările de reabilitate şi modernizare ale pieţei au fost făcute şi pe acel teren proprietate privată. Într-adevăr acel teren nu este asfaltat, ci a fost turnat pietriş pe el, însă se pare că proprietarul este norocos. Asta pentru că pe terenul lui a fost introdus iluminatul public, ceea ce cu siguranţă, s-a reflectat sau se va reflecta în preţul de vânzare.