prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Concediu medical și timp de lucru redus pentru o categorie de angajați! Anunțul momentului pentru români!

Concediu medical și timp de lucru redus pentru o categorie de angajați! Anunțul momentului pentru români!

n nou proiect de lege propune ca epuizarea fizică și mentală cauzată de locul de muncă să fie recunoscută drept boală profesională, oferind persoanelor afectate acces la concediu medical, consiliere psihologică și posibilitatea de a reduce programul de lucru. Proiectul de lege, depus recent la Senat, prevede ca burnout-ul să fie diagnosticat de specialiști în medicina muncii. „În urma evaluării specialiștilor, acest diagnostic va fi confirmat de Direcția de Sănătate Publică. Concediul medical va fi acordat în funcție de gravitatea situației, iar durata acestuia va fi recomandată de psiholog și confirmată de DSP,” explică Irineu Darău, inițiatorul proiectului.

CITEȘTE ȘI: Alertă! Dispar două medicamente uzuale din farmacii! Toată lumea trebuie să afle!

Psihologul Keren Rosner consideră că un concediu de minimum două săptămâni este optim pentru recuperare: „O pauză de cel puțin două săptămâni, fără nicio activitate profesională și, ideal, într-un mediu nou, ar oferi persoanei timpul necesar pentru relaxare.”

Angajații diagnosticați cu burnout ar putea beneficia, de asemenea, de un program redus de lucru sau chiar de un transfer temporar în alt departament. De asemenea, angajatorii vor avea obligația de a asigura evaluări periodice ale stării de sănătate mintală a angajaților, cu ajutorul medicilor de medicina muncii.

România se află pe locul doi în Europa, după Polonia, în privința cazurilor de burnout. Studiile arată că șase din zece angajați resimt epuizarea, iar doi din zece iau în considerare demisia din cauza suprasolicitării și stresului. „Suprasolicitarea, fie că provine de la sarcinile de muncă sau de la problemele personale, ne aduce într-un punct de epuizare în care nu mai suntem eficienți,” explică Leonard Rizoiu, specialist în resurse umane.

Un incident tragic recent subliniază pericolele ignorării simptomelor de burnout: luna trecută, o tânără de 27 de ani a murit la locul de muncă într-o companie din București, după ce a acuzat o stare de rău, dar nu a fost lăsată să plece acasă. Psihologul Keren Rosner avertizează că burnout-ul netratat poate duce la probleme grave: „De multe ori, starea este ignorată, fiind considerată oboseală temporară. Totuși, burnout-ul neglijat poate evolua în depresie, anxietate sau chiar tulburări de personalitate.”

Angajații români se numără printre cei mai suprasolicitați din Uniunea Europeană, lucrând, în medie, peste 2.000 de ore anual. Noua lege ar putea aduce schimbări semnificative pentru protecția sănătății angajaților din România.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs