Concert vocal-simfonic aniversar 12 ani de concerte la Filarmonica Pitești

Filarmonica Piteşti organizează joi, 23 mai, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, concertul vocal-simfonic aniversar la 12 ani de la primul concert. Alături de orchestra simfonică a instituţiei, dirijată de Tiberiu Oprea, vor evolua, ca soliști, soprana Codruța Elena Oprea, mezzosoprana Andra Bivol-Costea și baritonul Adrian Mărcan.  În program: Wolfgang Amadeus Mozart – Uvertura la Don Giovanni, La ci darem la mano, duet Don Giovanni-Zerlina din Don Giovanni, Gioachino Rossini – Uvertura Bărbierul din Sevilia, Largo factotum della citta, aria lui Figaro din Bărbierul din Sevilla, Duetul pisicilor, George Bizet – Suita Carmen,  Chanson boeme Les tringles des sistres tintaient aria Carmen din Carmen, John Barry – muzica din filmul Somewhere in Time, Rahmaninov – Fragment din Rapsodia pe o temă de Paganini, Stephen Sondheim – Send in the clowns, Charles Sayre – Broadway Show-Stoppers, Frederick Loewe – I could have danced din My Fair Lady, Arno Babadjanian (or Babadzhanyan) – Nocturna, Stephen Flaherty – Once Upon A December din filmul Anastasia, Cesare Andreea Bixio – Mamma, Arturo Marquez – Danzon nr. 2.

Tiberiu Oprea, dirijor al Filarmonicii Piteşti, este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, clasa dirijat orchestră, la clasa maestrului Ludovic Bács, absolvind şi cursurile de master. De-a lungul activităţii sale, Tiberiu Oprea colaborează cu artişti instrumentişti renumiţi, precum: Valentin Gheorghiu, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Horia Maxim, Mihai Ungureanu, André Parfenov (Germania), Alexander Scherbakov (Rusia), Ladislau Csendes. De asemenea, a dirijat concerte în care au evoluat artişti de marcă: Felicia Filip, Pompeiu Hărăşteanu, Mediana Vlad, Alfredo Pascu, Florin Georgescu, Stefan Popov, Claudia Măru-Hanghiuc ş.a

Născută într-o familie de muzicieni, soprana Codruța Elena Oprea a susținut primul concert cu orchestra, la  Ateneul Român, la nouă ani. A absolvit Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” București (secția pian) și Universitatea Națională de Muzică București (secția canto clasic).  Doctor al universității bucureștene, este profesoară la Universitatea Pitești, Departamentul de Arte. A colaborat cu succes cu Opera Națională și Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, ambele din București. A susținut concerte și recitaluri atât în străinătate (Italia, Franța), cât ți în țară, la Parlamentul României, Radiodifuziunea Română, la filarmonicile din București, Ploiești, Râmnicu-Vâlcea, Pitești și orchestra Universității Pitești. La Filarmonica Pitești, unde a lucrat, între 2007-2010, ca maestru studii canto,  a interpertat rolul lui Marion, în premiera mondială a musicalului „Heart of the Lion”. Abordează un repertoriu variat de arii, lieduri, cantate, musical, negro spirituals. În paralel, susține recitaluri de pian la diverse evenimente de la Muzeul Enescu, Uniunea Arhitecților din România, Piața Festivalului „George Enescu” București. Își acompaniază studenții la spectacolele din cadrul facultății.

Mezzosoprana Andra Bivol-Costea a absolvit Universitatea Națională de Muzică București și Conservatorul Superior din Paris (masteratul). Laureată a multor concursuri naționale și internaționale, a susținut numeroase concerte în țară și în străinătate. În România, a încântat publicul la Opera Română, Ateneul Român, filarmonicile din Pitești, Craiova, Iași, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Craiova, Bacău, iar în străinătate în Franța, Italia, Belgia, Turcia, Germania, Elveția, Grecia. Publicul a aplaudat-o, în decembrie 2018, în concertul vocal-simfonic „O istorie simfonică a muzicii ușoare românești”, dar și în anii anteriori, când a fost angajată ca artist liric la Filarmonica Pitești.

Baritonul Adrian Mărcan a început studiul muzicii la nouă ani, la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit la secția violoncel. Devine student al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la pedagogie muzicală, transferându-se, peste un an, la secția canto. Se angajează în timpul studenției la opera și filarmonica din Cluj-Napoca, la compartimentul cor. Participă la cursuri de masterclass cu maeștrii Eugenia Moldoveanu, Ionel Pantea, Ion Buzea şi Cornel Stavru. În 1995, devine solist al operei din Braşov, unde îşi desfăşoară activitatea până în prezent, având numeroase colaborări cu operele, teatrele lirice şi filarmonicile din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Constanţa, Arad, Craiova, Târgu Mureş, Galaţi, Bacău. Din 2016, este angajat al Operei Naționale București. A fost profesor asociat preparator de canto la Facultatea de Muzică Braşov. A susținut turnee artistice în Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie, Norvegia şi Franţa, atât cu Opera Braşov, cât şi cu alte instituţii din ţară: Opera Naţională Româna Cluj -Napoca, Opera Naţională Română Iaşi şi Filarmonica „Moldova” Iaşi, Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, Teatrul liric „Elena Theodorini” Craiova, Teatrul Muzical „Nae Leonard” Galaţi. De asemenea, a fost solist, în străinătate, în producţii de operă sau vocal-simfonic,  în Grecia, Republica Moldova, Albania, Spania, Germania, Austria. A colaborat cu dirijorii: Cristian Mandeal, Petre Sbârcea, Ilarion Ionescu-Galaţi, Vlad Conta, Dorin Frandeș, Gabriel Bebeșelea, Adrian Morar, Cristian Oroșanu ș.a. și regizorii: Cristian Mihăilescu, Beatrice Rancea, Andrei Șerban, Thamas Farkay, Bruno Berger Gorski, Lucia Meschwitz etc. și cu regizorul Anthony Mingella şi cu actorii Nicole Kidman şi Jude Law la realizarea filmului  „Cold Mountain”. Este în premieră la Filarmonica Pitești.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.