„Concertul” și „Reconstituirea”, filmele acestui weekend la Cinematograful „București”

3

În acest weekend, redifuzăm la Cinematograful „București”, la cererea publicului, două filme românești. Astfel, sâmbătă, 12 ianaurie 2019, ora 18.00, prezentăm filmul „Le concert” („Concertul”).

Filmul, regizat de Radu Mihăileanu, prezintă povestea lui Andrei Filipov, dirijorul de prestigiu al celei mai mari orchestre din Rusia, considerat un geniu în Occident, cel care este concediat în timpul erei comuniste, în plină glorie: refuzase să renunțe la toți interpreții săi din orchestră care erau evrei, „jidani și dușmani ai poporului”. Andrei s-a afundat în băutură și depresie. Acum are 50 de ani și încă lucrează la Bolșoi ca om de serviciu. La un moment dat, în timp ce freca podelele din biroul directorului, Andrei găsește un fax: orchestra Bolșoi este invitată să cânte la  Paris. Andrei fură faxul și concepe un plan nebun: în două săptămâni își va căuta toți vechii prieteni muzicieni din orchestră. Planul lui este să plece cu toții la Paris. Vor reuși?

Prețul unui bilet la „Concertul” este de 6 lei, cu reduceri de 50% pentru studenți și pensionari și de 75% pentru elevi.

Duminică, 13 ianuarie, de la ora 18.00, reluăm filmul „Reconstituirea”, regizat de Lucian Pintilie. Filmul spune povestea reconstituirii unui banal incident, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliție, ce se transformă într-o crimă. Realizat în alb/negru, filmul a avut premiera în ziua de 5 ianuarie 1970, la București, însă a fost interzis la scurt timp. Sunt de reținut și interpretările de excepție ale actorilor George Mihăiță, Vladimir Găitan, George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Ileana Popovici, Ștefan Moisescu – cele mai valoroase din întreaga lor carieră cinematografică. Filmul a fost redifuzat abia în 1990. Este primul film, ca operă de artă, care în ton ironic, malițios, cinic, ne introduce în infernul românesc, moral și spiritual, în labirintul bășcăliei, varianta specific românească și degradată a spiritului balcanic.

Prețul unui bilet la „Reconstituirea” este de 6 lei, cu reduceri de 50% pentru studenți și pensionari și de 75% pentru elevi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here