Conf.Univ.Dr. Adrian Tase: ”Avem de învățat de la cei care au transformat experiența pandemică în lecții de viață!”

Cunoscut pentu profesionalismul de înaltă ținută, precum și pentru întreaga sa activitate în slujba medicinei și a progresului în domeniu, Conf. univ. dr. Adrian Tase prezintă și de această dată, în contextul pandemiei actuale, sfaturi utile pentru piteșteni. Dr. Adrian Tase este cunoscut de pacienţii din județ și nu numai ca un valoros medic cardiolog . Domnia sa desfăşoară o vastă activitate ştiinţifică, concretizată în numeroase lucrări prezentate fie la Piteşti, fie în ţară sau în străinătate. În următorul articol, Dr. Tase prezintă sfaturi extrem de utile pentru populație și ne învață cum să ne apărăm de SARS-CoV-2, însă ne prezintă și câteva lectii de viaţă în pandemie venite din lumea largă.

Suntem de luni bune într-o conflagrație mondială cauzată de pandemie. Nu știm cât va mai dura această situație, deci trebuie să ne obișnuim cu disciplina sanitară. Cei care sunt deja prieteni cu masca și dezinfectantul merită felicitări!

 La nivel mondial, de la descoperirea noului coronavirus (nov. 2019, Wuhan), au fost înregistrate peste 37 milioane de cazuri de infectare şi mai mult de un milion de decese asociate, potrivit datelor raportate recent de Universitatea “John Hopkins”.

Odată cu răcirea vremii, virusurile își exacerbează patogenitatea. Avem experiența virozelor din sezoanele reci ale anilor trecuți; mai avem și experiența COVID-19 de 7 luni. Problema gravă este că acum le avem pe amândouă și nu este ușor nici să le deosebim, nici să le tratăm cu claritate.

Din fericire, în această pandemie nu suntem singuri. Toată omenirea este, sau cel puțin ar trebui să fie unită în lupta cu noul coronavirus.

Din Statele Unite am preluat și interpretat raportul Maryland. O idee centrală este că vom mai coabita cu virusul încă 6-18 luni și trebuie să ne obișnuim cu acest fapt. Vestea bună este că, aplicând măsurile protective, riscurile sunt minime. Trebuie doar disciplină sanitară și răbdare.

Din Germania am preluat noua strategie, prezentată ca ieftină și eficientă. Are la bază cele trei elemente binecunoscute – respectarea distanței sociale, masca și dezinfectantul, la care se adaugă ventilarea constantă a spațiilor interioare, care practic nu costă nimic, și aplicația de avertizare “Corona Warn App”, funcțională numai dacă există un număr mare de utilizatori.

Din Asia vin, de asemenea, idei valoroase. Este și normal, pentru că în secolul 21, țările asiatice au resimțit din plin epidemiile de gripă aviară și gripă porcină. M-am obișnuit cu portul măștii încă din anul 2009, când am participat la Congresul Societății de Cardiologie Asia-Pacific de la Kyoto.

Distribuie prietenilor

Societatea Chineză de Cardiologie a fost prima care a prezentat particularitățile de diagnostic și tratament ale infarctului miocardic acut la pacienți cu COVID-19. Experiența clinicii de cardiologie de la Wuhan a ajuns rapid în cele mai prestigioase publicații științifice medicale.

“Această boală a secolului 21 se extinde rapid pe întreaga planetă. Depinde numai de noi să o învingem.”

Ministrul Sănătății din Singapore s-a remarcat prin cele mai clare explicații adresate populației, clipul devenind rapid foarte vizualizat și apreciat pe rețelele de socializare. Dau un citat scurt: “Această boală a secolului 21 se extinde rapid pe întreaga planetă. Depinde numai de noi să o învingem.”

Medicii din Taiwan ne învață cum să ne asigurăm că plămânii sunt sănătoși. Noul Coronavirus poate să nu prezinte semne de infecție mai multe zile. Atunci, cum putem ști dacă cineva este infectat? Până când se ajunge la febră și/sau tuse și persoana merge la spital, plămânul este de obicei 50% cu fibroză și va fi prea târziu. Experții pneumology din Taipei oferă o simplă verificare de sine pe care o putem face în fiecare dimineață. Să respirăm adânc și să ne ținem respirația 10-20 de secunde. Dacă facem acest lucru complet şi cu succes, fără tuse sau disconfort, fără rigiditate sau pierderea etanșeității gurii, dovedim că nu există fibroză în plămâni, ceea ce se traduce practic că nu avem decât o infecție de căi respiratorii. Vă propun să ne autoverificăm în fiecare dimineață într-un mediu cu aer cât mai curat.

Dacă nu bem apă în mod regulat, suficientă cantitativ și la intervale scurte de timp, virusul poate intra în trahee și în plămâni, devenind foarte periculos.

Un alt aspect foarte important vine din arhipelagul nipon și este hidratarea. Potrivit medicilor japonezi, toată lumea ar trebui să se asigure că mucoasele gurii și gâtului sunt umede şi niciodată uscate. Să luăm câteva înghițituri de apă la fiecare 10-15 minute. De ce? Chiar dacă virusul ajunge în gură, apa potabilă sau alte lichide îl va spăla şi îl va duce în jos prin esofag în stomac. Odată ajuns acolo, sucul gastric va distruge virusul. Dacă nu bem apă în mod regulat, suficientă cantitativ și la intervale scurte de timp, virusul poate intra în trahee și în plămâni, devenind foarte periculos.

India tocmai a depăşit pragul de 7 milioane de cazuri de COVID-19, iar numărul deceselor a trecut de 100.000. Numărul real al cazurilor din India ar putea fi chiar mai mare, rata de testare din acest subcontinent de 1,3 miliarde de locuitori fiind foarte scăzută comparativ cu alte ţări. Frapează numărul relativ mic de decese raportat la numărul de îmbolnăviri. Explicațiile ar fi următoarele: populaţia relativ tânără, blocajul total, imunitatea dobândită ca urmare a altor maladii, tulpina mai blândă.

În sfârșit, Nouă Zeelandă, care la nivelul societății naționale de cardiologie este încadrată în zona Asia-Pacific, aduce o experiență interesantă pentru conceptul de “universal masking”: timp de 3 luni încheiate nu s-a înregistrat niciun caz nou. O elegantă dovadă a utilității măștii la o populație disciplinată.

Așadar, avem de învățat de la cei care au transformat experiența pandemică în lecții de viață!