Controale de amploare în pub-urile din Piteşti! Cluburi renumite, amendate de pompieri

DISTRIBUIȚI
club de fite

Controale de amploare în cluburile şi barurile din Argeş. În urma incendiului din Bamboo, inspectorii ISU Argeş, alături de polițiști și jandarmi au desfășurat  mai multe verificări în câteva locații ce desfășoară activități cu public numeros. În urma acestor controale neregulile au fost scoase la iveală, iar cluburi renumite din Piteşti, sancţionate.

Amenzi de 34 500 lei

Având în vedere ultimul incident nefericit ce a avut loc în clubul Bamboo din Capitală, în urmă cu câteva săptămâni, inspectorii ISU Argeș au demarat o serie de acţiuni de amploare. Principalele aspecte ce au făcut obiectul acestor controale au fost: exploatarea instalațiilor electrice, funcționarea iluminatului pentru marcarea căilor de evacuare, funcționarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, obstrucționarea căilor de evacuare, instructajul angajaților, obținerea autorizației de securitate la incendiu și existența planurilor de evacuare în caz de incendiu. S-au executat un număr de 21 de acţiuni inopinate în localităţile Piteşti, Câmpulung, Albeștii de Muscel, Curtea de Argeş și Topoloveni. În cadrul acestor activităţi, au fost descoperite 67 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, fiind aplicate 43 sancţiuni contravenţionale, dintre care 23 avertismente şi 20 de amenzi în valoare de 34 500 lei.

Au fost descoperite neregului grave

Principalele nereguli identificate în teren au constat  în: neobținerea autorizaţiei de securitate la incendiu, lipsa planului de intervenție în caz de incendiu, instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni și improvizații, nu s-au efectuat controale interne de prevenire, nu se execută instruire în domeniul situațiilor de urgență, blocarea sau reducerea gabaritului căilor de evacuare, neverificarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor,  lipsa sau neactualizarea planurilor de evacuare în caz  de incendiu, neelaborarea sau neactualizarea actelor de autoritate și evidențelor specifice de apărare împotriva incendiilor. În Piteşti au fost sancţionate cluburi precum Epique, Alex Academy şi Don Stefano.

Obţinerea autorizaţiei, prea scumpă şi cu specialişti puţini

După tragedia din Colectiv s-a vrut ca pentru toate amenajările și construcțiile care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu să se obțină acest document, astfel încât viețile celor care frecventează una dintre aceste locații să nu fie puse în pericol. S-a vrut, dar nu s-a putut. Pompierii au fost asaltați cu cereri, la fel și puținii experți care oricât și-ar dori nu pot răspunde tuturor solicitărilor.Termenul inițial stabilit de Guvern în primăvara acestui an pentru obținerea acestei autorizații era 31 decembrie 2016, însă în urma analizării situației din teren a fost din nou amânat pentru 30 iunie 2017. Se pare că mulţi patroni din Argeş nici nu  au posibilitatea financiară să îşi obţină aceste autorizaţii deoarece costă foarte mult. Oamenii spun că aceste autorizaţii ajung, în cele mai multe dintre situaţii la 30.000 lei. Şi, pe lângă faptul că sunt foarte scumpe, o altă problemă este cea a specialiştilor. Există doar o singură persoană la câteva judeţe, adică doar câteva persoane în toată ţara. Iar termenul limită de obţinere a autorizaţiei…se apropie de final.  Andreea Matei