Copilul mort după o intervenție stomatologică a fost sedat cu aceeași substanță care l-a ucis și pe Michael Jackson

1625

Copilul de 4 ani, care a intrat în comă, după ce a fost anesteziat la stomatologie, în Pitești, a murit, miercuri, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, după un stop cardio-respirator, au anunțat reprezentanții unității medicale. Copilul de patru ani intrase în comă în urma unei anestezii generale efectuată la dentist. Miercuri după-amiaza el era în moarte cerebrală, ținut în viață doar de aparate.

Micuțul fusese sedat, așa cum a precizat și ministrul Sănătății, Victor Costache, cu propofol. Este exact aceeași substanța care l-a ucis și pe Michael Jackson. De altfel, substanța a primit și numele de „medicamentul lui Michael Jackson”.

“În cabinetele stomatologice din România se foloseşte pe scară largă anestezia generală intravenoasă cu propofol, fără să existe autorizație pentru această procedură, şi ea este “o practică”, nu un fenomen punctual.

Este o dramă şi suntem alături de familie. Suntem revoltaţi să ştim că este o practică şi mă bucur că avem şansa să transmitem acest mesaj întregii ţări şi tuturor celor care în cabinete stomatologice folosesc fără autorizare această anestezie generală intravenoasă cu propofol. Din câte ştiu eu a fost un cocktail cu propofol dormicum fără a respecta normele minime de securitate”, “, a declarat ministrul Sănătății.

Propofolul este un medicament sedativ-hipnotic utilizat pentru inducerea anesteziei generale și se administrează intravenos, iar de-a lungul timpului, Propofolul a înlocuit Tiopentalul, un medicament specific pentru sedare ce provoacă o senzație de euforie. Propofolul scade destul de mult tensiunea arterială și încetineşte respirația, motiv pentru care pacienții care îl primesc ar trebui să fie atent monitorizați.

Organizația Mondială a Sănătății l-a inclus pe lista „medicamentelor esențiale”.

Pe 25 iunie 2009, lumea era șocată de vestea că Michael Jackson a murit la numai 50 de ani. Ulterior s-a aflat că a cedat  în urma unei intoxicaţii grave cu Propofol, un anestezic pe care îl folosea acasă, ca somnifer, la sfaturile medicului său personal, Conrad Murray. Artistul numea Propofolul „laptele meu”, deoarece substanța are o culoare albă, uleioasă, se administrează intravenos și acționează în 40 de secunde.

Costache a precizat că anestezia generală se poate administra „numai în condiţiile prevăzute legal”, iar substanţa administrată băieţelului poate fi folosită „exclusiv intraspitalicesc” şi nu poate fi utilizată într-un cabinet stomatologic „fără sistem de monitorizare, fără toate circuitele”.

„Este o tragedie care nu trebuie să se mai repete. Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu reprezentanţii medicilor stomatologi pentru a preveni astfel de accidente şi astfel de practici (…) Este clar că acolo au fost probleme mari”, a conchis ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here