Covid-19. EXCLUSIV! Sute de cadre medicale din Argeș, la un pas de a fi aruncate în stradă

Sute de cadre medicale aflate în prima linie din lupta cu COVID-19 sunt la un pas de a fi aruncate în stradă din hotelurile și pensiunile unde au fost cazate pe perioada în care tratează pacienți bolnavi de Covid-19.

În această noapte, la ora 24:00, odată cu ieșirea din vigoare a stării de urgentă, situația medicilor și a asistentelor medicale aflate în această situație ar putea deveni extrem de delicată. Odată încetate contractele cu hotelierii, aceșia ar putea să refuze cazarea cadrelor medicale.

În acest moment, nu există o prevedere legală prin care să se clarifice ce se va întâmpla cu personalul din secțiile Covid-19.

Vorbim despre personal medical care s-a dedicat meseriei și a ales să nu se mai întoarcă la domiciliu pentru a-și proteja familiile, pentru a nu-și infecta apropiații. Unii dintre ei nu și-au văzut copiii, soții sau părinții de săptămâni întregi și, pentru a nu-i pune în pericol au ales să rămână în unitățile hoteliere.
Distribuie prietenilor
Directorul DSP Argeș așteaptă decizia CNSU
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) ar putea fi salvarea cadrelor medicale. Directorul DSP Argeș, Alexandru Guiță, a declarat că, în cursul zilei de astăzi sunt așteptate reglementări din partea Comitetului condus de premierul Ludovic Orban.
„Toate deciziile vor fi luate în ședința de astăzi a CNSU. În urma acestora, vom ști ce se întâmplă atât cu cadrele medicale, cât și cu persoanele aflate în carantină. Până atunci nu știm nici noi, ce se va întâmpla. Avem un proiect elaborat de INSP, dar au apărut modificări în Camera Deputaților și în Senat” a declarat, pentru Obiectiv de Argeș, Alexandru Guiță.
Aproximativ 200 de cadre medicale, la mâna Comitetul Național pentru Situații de Urgență
Pentru a îşi ţine familia în siguranţă, aproximativ 200 de cadre medicale au decis să se cazeze la hotelurile puse la dispoziție de către patronatele acestora. În conformitate cu prevederile Ordonanței militare nr. 4/29.03.2020, care precizează la art. 7 alin. (1) că „ministerele cu rețea sanitară proprie și autoritățile administrației publice locale care au în subordine sau în coordonare unități sanitare vor asigura la cerere spații hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19 în rândul cadrelor medicale sau al familiilor acestora”.
În Câmpulung sunt două unităţi de cazare puse la dispoziţie, în Pitești sunt trei hoteluri, iar în Mioveni sunt patru unități în care aceştia au posibilitatea să rămână. Cheltuielile pentru spaţiilor de cazare sunt suportate de către Ministerul Sănătății prin Consiliul Judeţean Argeş și Primăria Pitești.
De menţionat este faptul că toate cadrele medicale sunt verificate din punct de vedere medical și sunt testate regulat pentru COVID-19.