Creşte salariul minim pe economie! Află ce bani vei lua în plus!

DISTRIBUIȚI

Salariul minim pe economie va crește, începând cu data de 1 ianuarie 2018, de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, însă salariul net nu va înregistra o creștere similară. Acest lucru se datorează, în cea mai mare parte, transferului contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) în totalitate în sarcina salariaților și reducerii impozitului pe venituri la 10%, conform unui proiect de act normativ aflat în dezbatere publică.

Începând cu prima zi a anului 2018, salariul minim brut pe economie ar urma să crească de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, conform unui Proiect de hotărâre a Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, ce a fost publicat joi în dezbatere publică de către Ministerul Muncii, însă acest lucru nu va determina o creștere similară a salariului net.

Spre exemplu, o persoană plătită în prezent cu salariul minim brut pe economie, respectiv 1.450 de lei, câștigă, de fapt, aproximativ 1.065 de lei.

Începând cu anul viitor, conform prevederilor din proiectul de act normativ amintit mai sus, câștigul lunar brut va crește la 1.900 de lei, însă câștigul lunar net al unei persoane aflată în această situație va fi de 1.162 de lei.

Astfel, o creștere de 450 de lei a salariului brut va determina, de fapt, o creștere a câștigului net de aproximativ 97 de lei.

În acest context, prezentăm în cadrul articolului de mai jos modalitatea de calcul a contribuțiilor sociale aflate în sarcina angajatului și angajatorului, precum și a salariului brut și salariului net.

Salariul brut va crește de la 1 ianuarie 2018

O persoană plătită începând cu anul 2018 cu 1.900 de lei brut lunar va câștiga 1.162,50 lei net în fiecare lună. Pentru acest venit, ea va plăti 737,50 lei contribuții sociale, urmând ca angajatorul să achite, suplimentar, 42,75 lei pe lună.

Se va reduce numărul contribuțiilor sociale

Una dintre principalele prevederi ale proiectului de act normativ amintit anterior se referă la reducerea numărului contribuțiilor sociale, de la șase, câte sunt în prezent, la doar trei:

  • contribuția la pensii pentru condițiile de muncă va fi în totalitate în sarcina salariatului și se va calcula în mod diferit:
  • 25% în cazul condițiilor normale de muncă;
  • 29% în cazul condițiilor deosebite de muncă;
  • 33% în cazul condițiilor speciale de muncă;
  • contribuția la sănătate va fi în totalitate în sarcina salariatului, fiind de 10%;
  • contribuția asiguratorie pentru muncă va reveni în totalitate în sarcina angajatorului, fiind în cotă de 2,25%.

Se vor modifica atât impozitul pe venituri, cât și deducerea personală

Tot de la începutul anului viitor, impozitul pe venituri urmează să fie redus de la 16% la doar 10%, conform aceluiași proiect de act normativ amintit anterior.

Reducerea cotei de impozitare a veniturilor este una dintre măsurile anunțate de Executivul condus de Mihai Tudose prin programul său de guvernare, iar mai multe informații despre subiect se pot citi în acest articol.

Suplimentar, angajații vor beneficia, începând cu anul 2018, de noi plafoane ale deducerii personale aplicabile în cazul în care au sau nu persoane în întreținere.

Deducerea personală se va calcula în cazul persoanelor care au un salariu brut lunar de până la 3.600 de lei.