CRIMĂ ȘI PEDEAPSĂ ÎN UNITĂȚILE CARE OFERĂ HRANĂ CALDĂ ELEVILOR! CARNE EXPIRATĂ LA CANTINA DJTS ARGEȘ, AUTORIZAȚIE IOC LA ”ELEFANTUL CICI” DIN CÂMPULUNG

DISTRIBUIȚI
elevi_otraviti, scoli_arges, ecoli, after_school

A fost nevoie ca peste 40 de elevii să fie otrăviți cu mâncarea primită la școală pentru ca autoritățile competente din Argeș să iasă pe teren și să-și facă treaba. Astfel, controalele mixte ordonate de Prefectura Argeș în unitățile de învățământ din județ și la firmele de catering care ne hrănesc zilnic copii scot la iveală putregaiul care până acum a fost ținut sub preș de DSP Argeș și DSVSA Argeș.  Până în acest moment, echipele mixte de control (DSP , DSVSA, ITM , OPC si ISJ) au verificat 40 de entități școlare ( scoli, gradinite, cantine, centre de zi, licee, firme de catering) iar rezultatete au fost dezastruoase.  Au fost aplicate 19 sanctiuni contraventionale cu amenda in valoare de 65.000 lei  si 33 de sanctiuni contraventionale cu avertisment.  Este crimă și pedeapsă ce ce întâmplă în unitățile care servesc masa caldă! Spre exemplu la cantina DJTS de la Scoala Ion Minulescu Pitești au fost gasite produse din carne cu termenul de valabilitate expirat, acestea fiind retrase de la consum!!!! O altă unitate nici măcar nu avea toate autorizațiile necesare desfășurării activității. Este vorba despre  Unitatea de Ingrijire Copii SC ABC ELEFANTUL CICI CLUB SI AFTER SCHOOL SRL Câmpulung, cu cantina proprie, care nu avea autorizatie de functionare sanitara, nici circuit functional și nici personal medical in unitate.

 

Alte deficiente constatate: 

a) nu se efectueaza triajul personalului (5 cazuri);

b) nu se pastreaza probele alimentare din meniurile servite (6 cazuri);

c) masa se serveste in sala de clasa , neexistand o sala de mese (4 cazuri);

d) in autorizatia sanitara de functionare nu este mentionat obiectul de activitate „after school”(3 cazuri);

e) nu se calculeaza necesarul zilnic de calorii si substante nutritive (4 cazuri);

f) nu se avizeaza meniul de catre un cadru medical (5 cazuri);

g) nu se informeaza consumatorii cu privire la cantitatea neta, alimentele servite, nu se indica alergenii ( 9 cazuri);

h) lipsa analizelor coprobacteriologice si coproparazitologice pentru personalul care serveste masa (1 caz);

i) transportul hranei la unitatea de invatamant de face necorespunzator ( 1 caz);

j) personalul de deservire nu are cursuri de igiena (1 caz)

k)lipsa procedurilor operationale pentru cadrele didactice care desfasoara activitatea de verificare a servirii mesei (9 cazuri);

l) nu se face dovada realizarii dezinfectiei, dezinsectiei si deratizarii (4 cazuri)

 

 

”Am constatat faptul ca odata cu introducerea in scoli a programelor de invatamant alternativ , managementul acestora nu a fost pregatit pentru a oferi conditii propice pentru asigurarea activitatilor de servire a mesei, apelandu-se in majoritatea cazuri la solutii improvizate. In concluzie,  se constata o serie de deficiente la nivelul acestor entitati, cu precadere in zona acestor agenti economici care presteaza activitati de catering. 

Controalele vor continua in zilele urmatoare  la toate cele 100 de unitati: scoli, gradinite, centre de zi, firme de catering.

 Dupa finalizarea acestor controale vom face o analiza impreuna cu ISJ Arges cu privire la organizarea si servirea mesei in cadrul programelor de invatamant alternativ,  punctual pentru fiecare scoala  in parte, asa incat acestea  sa poata furniza elevilor inclusiv servicii de calitate in ceea ce priveste servirea mesei.”, precizează prefectul Cristian Soare.