CSM, propunere șoc!

DISTRIBUIȚI
verdict

Consiliul Superior al Magistraturii a trimis propunerile la proiectele Ministerului Justiției de modificare a legilor justiției. Printre sutele de amendamente se găsește și unul referitor la numirea procurorilor-șefi, în sensul reducerii rolului Ministerului Justiției. Pe parcursul a peste 210 pagini, magistrații amendează proiectele de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, anunță Digi24. Una dintre modificările formulate de CSM se referă la procedura numirii în funcție a procurorilor-șefi. Concret, procurorul-general și procurorii-șef ai DNA și DIICOT ar urma să fie numiți de președintele României, la propunerea CSM și cu avizul ministrului Justiției. În prezent, propunerea este făcută de ministrul Justiției, iar CSM doar avizează. Alte modificări propuse de magistrați:

– Avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 18 ani, care nu au fost sancţionaţi disciplinar şi nu au avut abateri de la codul deontologic, pot fi numiţi în funcţii vacante de judecător sau procuror la judecătoriile sau parchetele care funcţionează pe lângă acestea, stabilite de către Consiliul Superior al Magistraturii.

– Pentru promovarea judecătorilor și procurorilor în grad profesional, să nu fie, ca probă, și „evaluarea unor acte întocmite de candidați în ultimii 3 ani, inclusiv la instituțiile unde au fost detașați sau delegați”.

– La concursul sau examenul organizat în vederea numirilor în funcția de președinte la judecătorii, tribunale, tribunale specializate și curți de apel, pot participa doar judecătorii care au calificativul „foarte bine” la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar şi nu au avut abateri de la codul deontologic în ultimii 3 ani şi îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute de lege.