Cum sa captezi in fotografii frumusetea toamnei

0

O dată cu venirea toamnei natura din jur se transformă – copacii se îmbracă în haine multicolore, norii crează forme care mai de care mai interesante pe cer, iar ceața de dimineață dă naștere unei atmosferi de poveste. Cu așa peisaje care îți taie răsuflarea, e greu să te abții să nu le fotografiezei!

Și oricât de performante ar fi telefoanele sau aparatele noastre, îndemânarea fotografului este cea care dă viață unor mici opere de artă, de pus în ramă.  Așa că iată câteva sfaturi ușor de pus în practică prin care să faci fotografii de toamnă cât mai reușite:

Folosește lumina în mod inteligent

Lumina este un ingredient cheie in rețeta unei fotografii bune și este important să cunoști cum îți influențează rezultatele. Lumina de dimineată este moale, nu foarte puternică și difuză. Este preferata fotografilor de peisaje. Același lucru se poate spune despre lumina caldă a după-amiezii târzii, când soarele se pregătește să apună. În schimb, lumina directă a soarelui din mijlocul zilei produce umbre puternice și adânci, care dezavantajează persoanele și aplatizează subiectele, dar poate fi totuși interesantă. O situație în care lumina tare este indicată este atunci când ai multe detalii și vrei să le scoți pe toate în evidență.

Profită de momentele interesante ale zilei – „ora aurie” și „ora albastră” 

După cum am menționat și la punctul anterior, două dinte cele mai bune perioade ale zilei când poți face fotografii este dimineața devreme, imediat după răsărit sau după-amiaza târziu, înainte de apus. Aceste momente sunt cunoscute fotografilor sub termenul de „orele de aur” deoarece, soarele fiind mai jos pe cer, aruncă umbre lungi și acoperă subiectul într-o strălucire caldă.

Un alt moment ideal pentru a face fotografii cât mai bune este „ora albastră”. Aceasta are loc dimineața devreme, cu aproximativ 30 de minute înainte de răsărit sau seara, după apus, până la lăsarea întunericului. Se caracterizează printr-un cer albastru intens și prin prezența luminilor stradale. Uită-te la vedere și o să vezi că foarte multe sunt făcute în acea perioadă a zilei. În astfel de momente, când lumina pătrunde mai greu în aparat, este recomandat să folosiți un trepied pentru a obține fotografii clare.

Trezește-te devreme

Pe lângă faptul că lumina din mijlocul zilei nu este cea mai potrivită, dimineața sunt mai puține șanse ca alți oameni să fie prin jur. Astfel, poți obține imaginea mult visată fără să trebuiască să lupți pentru un loc favorabil sau să faci slalom printre mulțimi. Iar dimineața mai este și ceață, considerate de mulți elementul ideal într-o fotografie de toamnă.

Fii atent cum încadrezi subiectul

Una dintre cele mai importante reguli în fotografie este regula treimilor. Aceasta îți permite să obții o fotografie mai reușită estetic, plăcută pentru ochiul uman, deoarece atenția privitorului este în mod natural orientată spre anumite zone din imagine. Principiul pe care se bazează este împărțirea cadrului în nouă părți egale, prin trasarea a două linii imaginare pe verticală și două pe orizontală, la aceeași distanță una față de alta. Subiectul fotografiei trebuie apoi poziționat fie pe una dintre cele patru lunii, fie într-unul din punctele de intersecție.  Atunci când faci poze cu telefonul profită de liniile de ghidare ca să încadrezi subiectul corespunzător.

Fii creativ cu compoziția

Deși la punctul anterior am vorbit despre cât de importantă este regula treimilor, uneori încălcarea regulilor poate duce la rezultate mai interesante. J Nu te teme să dai frâu liber imaginației tale și să îți creezi propriul stil de fotografiere. Micile detalii pot face diferența. Atunci când descoperi un loc nou, fotografia „de stradă” este cea mai ofertantă din perspectiva compoziției. Ai răbdare, caută subiecte interesante sau schimbă unghiul astfel încât să obții cadre unice și care spun o poveste. Un faimos fotograf spune că atunci când fotografiezi oameni, în primul rând contează fundalul, apoi lumina și apoi subiectul așa că incearcă să compui cadrul în ordinea asta.

Folosește setările corespunzătoare

Dacă folosești un aparat DSLR sau mirrorless, încearcă să fotografiezi în mod Manual fiindcă astfel poți controla timpul de expunere, apertura, ISO, balansul de alb sau focusul, dând naștere unor fotografii mai creative. Chiar și dacă apelezi la modul Automat, fotografiază RAW astfel încât să poți edita apoi cu ușurintă imaginile tale.

Există câteva recomandări și pentru cei care folosesc o cameră digitală sau un telefon. Profită de modurile „însorit”, „înnorat”, „noapte”, „portret”, sau oricare altul îl ai la dispoziție. În aceste moduri cele mai potrivite setări sunt făcute în mod automat în așa fel încât tu să captezi imagini reușite din punct de vedere tehnic.

Îmbunătățește pozele editându-le

Oricât ai fi de pasionat de fotografie, nu vrei să fii tot timpul cu gândul la faptul că trebuie să verifici expunerea sau să încadrezi fotografia corespunzător. Editarea este un process care transformă o poză bună într-una și mai bună! Poți ajusta intensitatea nuanțelor, expunerea sau contrastul și poți decupa poza astfel încât să respecți regula de 3 si sa elimini elemente nedorite. Există numeroase aplicații care îți permit să faci astfel de ajustări rapid. Printre cele mai bune se numără Photoshop și Lightroom, dar și aplicațiile pentru telefon pot face o treabă excelentă.

Acestea sunt cele 7 sfaturi prin care să faci fotografii mai bune în călătorii. Acum că noțiunile de teorie îți sunt cunoscute, îți recomandăm să le pui în practică într-un cadru inedit oferit de către Romania Photo Tours (inserat link dofollow catre https://romania-photo-tours.com), o agenție de turism care organizează tururi fotografice prin cele mai fotogenice zone din Romania.

Agenția a luat naștere la inițiativa lui Daniel Roșca, ghid de turism pasionat de fotografie și care are o bogată experiență în organizarea excursiilor culturale și de fotografie pentru oamenii din toată lumea. În această toamnă, vă invită să luați parte la un workshop de fotografie în zona Sibiu,  o zonă care are orașe și sate frumoase, munți semeți și zona rurală autentică, o diversitate ce oferă o multitudine de oportunități pentru pasionații de fotografie.

Pentru a fi la curent cu toate noutățile vă puteți înscrie pe grupul de Facebook Ture Foto in Romania unde vor fi postate workshopurile organizate în viitor. Pentru moment sunt planificate workshopuri în datele de 15-18 octombrie si 22-25 octombrie 2020.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata