Curtea de Apel Pitești a votat pentru desființarea Secției speciale!

117
CURTEA DE APEL PITESTI BUNA54564

Curtea de Apel Pitești a votat miercuri, în unanimitate, pentru desființarea Secției speciale, după ce ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis o scrisoare către magistrați în care le cere să-și exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni: desființarea Secției pentru investigarea magistraților, schimbarea ciclului de școlarizare la Institutul Național al Magistraturii, renunțarea la pensionarea anticipată și trecerea la completurile de 3 judecători în apel.

Curtea de Apel Pitești a votat unanim pentru menținerea cursurilor de formare profesională la INM la 2 ani, și nu la 4 ani. Menținerea completurilor de 2 în apel a fost de asemenea votată unanim, însă pentru abrogarea schemei de pensionare anticipată nu a existat majoritate, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis magistraților din România o scrisoare în care îi invită să-și exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni:

  • 1 Schema de pensionare anticipată a magistraților. S-ar impune sau nu prorogarea intrării în vigoare a acesteia? S-ar impune sau nu abrogarea acesteia?
  • 2. Trecerea la complete de 3 judecători în apel. (Considerăm pertinente aceleași întrebări menționate la pct 1)
  • 3. Noul ciclu temporal de școlarizare la INM. (Considerăm pertinente aceleași întrebări menționate la pct 1)
  • 4. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor Speciale din Justiție. Se impune desființarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a înființat și revenirea la status quo ante? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a înființat și în ce sens anume?

Miercuri au fost transmise mai multe puncte de vedere, pe lângă cel al Curții de Apel Pitești.

Astfel, Judecătoria Sector 4 București a votat unanim, în adunare generală, pentru desființarea Secției Speciale și menținerea cursurilor de formare profesională la INM la 2 ani. În ceea ce privește pensionarea anticipată, s-a votat majoritar pentru prorogare, până la corelarea cu nivelul pensiei, astfel încât aceasta să nu fie mai mare decât indemnizația. Vot majoritar a fost și pentru întrebarea legată de completurile în apel.

Judecătoria Cluj Napoca a votat cu majoritate pentru desființarea Secției Speciale, prorogarea intrării în vigoare a pensionării anticipate și unanim pentru menținerea completurilor de 2 în apel și cursuri de 2 ani la INM !

Ce voturi au mai fost exprimate miercuri:
  • Judecătoria Sector 2: Vot unanim pentru abrogarea prevederilor legate de Secția Specială, vot majoritar pentru prorogarea pensionării anticipate, INM de doi ani și menținerea completelor de 2 judecători în apel Tribunalul Cluj: unanimitate pentru desființarea Secției Speciale, revenire la apelurile în 2 și cursuri de 2 ani la INM. Vot majoritar pentru prorogarea pensionării.
  • Judecătoria Arad: vot unanim pentru desființarea Secției Speciale și cursuri de 2 ani la INM. Vot majoritar pentru abrogarea pensionării la 20 de ani vechime
  • Adunările Generale de la Judecătoriile Hârlău (Iași) și Caransebeș au decis în unanimitate prorogarea pensionării anticipate și abrogare în cazul celorlalte trei, inclusiv pe Secția specială.
  • Judecătoria Sighetu Marmației: vot unanim pentru desființarea Secției Speciale, INM de doi ani, complete de 2 și vot majoritar pentru prorogarea pensionărilor anticipate
  • Judecătoria Dej: Vot majoritar pentru desființarea SIIJ, revenirea la apelurile de 2, prorogarea pensionării la 20 ani și vot unanim pentru abrogarea dispozițiilor privind INM de 4 ani.

Joi și vineri sunt programate cele mai multe adunări generale.