Curtea de Conturi a găsit lipsă în vistieria primăriei Câmpulung

DISTRIBUIȚI
primaria_campulung, consiliul_local, blat_consilieri, edilul

Curtea de Conturi a efectuat în luna septembrie a acestui an un audit financiar la primăria Câmpulung, în scopul verificării contului de execuţie bugetară aferent anului 2016. Așa au descoperit la primăria Câmpulung o „gaură” de 179.000 de lei apărută din cauza erorilor şi abaterilor de la legalitate. Este adevărat, mult sub suma aferentă anului 2015, atunci când problemele au fost evaluate la aproape un milion de lei, dar în raport se vorbeşte şi de recuperarea a aproape 17 milioane de lei. Pe scurt, neregulile descoperite au fost stabilite pe mai multe categorii.

Taxele şi impozitele nu se încasează, nu există niciun interes să fie aduşi bani la bugetul local

Probabil că rezerva bugetară imensă care exista în 2016 a făcut ca interesul pentru încasarea dărilor să fie redus, altfel nu se explică faptul că, spre exemplu, nu au fost stabilite, evidenţiate şi urmărite la încasare taxele datorate pentru eliberarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare, deşi fusese stabilit cuantumul acestora de Consiliul Local. Valoarea estimativă a deficienţei a fost stabilită de inspectorii de la Curtea de Conturi la 1.736 lei care au concluzionat că s-a ajuns la această situaţie din cauza insuficientei preocupări a persoanelor cu atribuţii în domeniul colectării impozitelor şi taxelor, dar şi din cauza funcţionării necorespunzătoare a controlului intern. Aceleaşi cauze au stat şi la baza faptului că nu s-au parcurs toate etapele executării silite, astfel că, la final de an 2016, trebuia să se recupereze suma de 16.982.295 lei, aferentă unui număr de 7.148 debitori. În plus, a apărut şi ideea subdimensionării personalului în comparaţie cu numărul de contribuabili.

#Doar 1% din contribuabili îşi plătesc taxele online!

Primaria municipiului Câmpulung s-a înrolat în platforma Ghiseul.ro ce permite achitarea online, prin card bancar, a taxelor şi impozitelor locale. La câţiva ani de la lansarea acestei platforme doar 1% din contribuabili îşi plătesc dările în sistem online. Pe site-ul primăriei, la secţiunea Ghiseul.ro, figurează doar 250.111 utilizatori activi, iar cei care nu ştiu de acest serviciu reclamă pe site-ul domnuleprimar.ro.

 Lucrări plătite, dar neefectuate de firme abonate la banul public

Două firme plătite deși nu au făcut nimic. La această concluzie au ajuns inspectorii Curţii de Conturi, după ce au verificat primăria Câmpulung, în luna septembrie când au descoperit că s-au efectuat plăți pentru lucrări nerecepționate, deci neefectuate. Cele două firme – Badea SRL şi And Secom Intexim SRL – au primit suma de 13.261 lei reprezentând contravaloarea unor lucrări acceptate la plată, dar neefectuate. De vină pentru această situaţie au fost persoanele responsabile cu verificarea realităţii situaţiilor de lucrări acceptate la plată. Firma BADEA SRL este din Valea Româneştilor, avându-l ca asociat unic pe Ion Badea. Domeniul de activitate al firmei este comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun. And Secom Intexim SRL, este firma condusă de omul de afaceri, Ion Cotescu. Acesta face parte dintre puţinele firme câmpulungene care sunt abonate la banii publici. A supravieţuit şi pe vremea PNL-ului, a lui Călin Andrei, cea mai mare lucrare având-o la reabilitarea Colegiului Tehnic pe fonduri europene. Daniela Blum