CUTREMUR în fotbalul mondial: Un fost STELIST s-a DOPAT, alături de nume mari ale fotbalului

8
becali, steaua, armata, conflict

Argentinienii Carlos Tevez și Gabriel Heinze și olandezul Dirk Kuyt sunt printre fotbaliștii care ar fi beneficiat de excepții pentru uz terapeutic în timpul Cupei Mondiale 2010 din Africa de Sud, potrivit informațiilor publicate de grupul rus de hackeri cunoscut drept ”Fancy Bears”, scrie BBC.

Tevez, Heinze și Kuyt, dintre care ultimii doi au agățat ghetele în cui, se numără printre cei 25 de jucători care au beneficiat de excepții pentru uz terapeutic în timpul Mondialului 2010.

Printre acești 25 de jucători se află și atacantul grec Pantelis Kapetanos, legitimat atunci la Steaua București.

Alte nume importante aflate pe această listă sunt argentinienii Diego Milito și Juan Veron, italienii Vincenzo Iaquinta și Mauro Camoranesi sau germanul Mario Gomez.

Excepțiile pentru uz terapeutic ale sportivilor sunt emise de federațiile sportive și organizațiile naționale antidoping, pentru a permite unor sportivi să utilizeze anumite substanțe interzise pentru nevoi medicale certificate.

Potrivit documentelor publicate de grupul rus de hackeri, 160 de fotbaliști au fost depistați pozitiv la controale antidoping în anul 2015. Patru dintre aceste cazuri au fost înregistrate de Agenția britanică antidoping (UKAD). Trei jucători au fost depistați pozitiv la cocaină, iar unul la ecstasy.

Este pentru prima oară când “Fancy Bears” publică detalii despre fotbal. Până acum, acest grup de hackeri a accesat informații confidențiale legate de datele medicale ale reprezentanților altor sporturi. Pe 13 septembrie anul trecut, “Fancy Bears” au accesat baza de date a Agenției Mondiale Antidoping (AMA/WADA) și au publicat apoi pe internet documente medicale confidențiale ale mai multor sportivi de talie mondială care au beneficiat de TUE.

În aprilie, Federația Internațională de Atletism (IAAF) a anunțat că a fost ținta unui atac din partea acestei grupări de hackeri.