Dănuț Bica, senator PNL de Argeș: „Realizarea lărgirii la trei benzi a tronsonului București – Pitești al Autostrăzii A1 va necesita demontarea, pe numeroase porțiuni, a panourilor fonoabsorbante”

Panourile fonoabsorbante de pe mai multe porțiuni ale tronsonului București – Pitești al Autostrăzii A1 vor fi demontate în momentul în care vor începe lucrările de lărgire la trei benzi al acestuia, a atras atenția Dănuț Bica, senator PNL de Argeș. În această perioadă, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA implementează un proiect pe lungimea întregiii secțiuni din Capitală și Pitești pentru reducerea zgomotului generat de traficul rutier prin care se montează panouri fonoabsorbante. În același timp, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a lansat licitația pentru lărgirea la trei benzi a trei autostrăzi arondate Capitalei, printre care și tronsonul București – Pitești.

Astfel, demnitarul argeșean liberal și-a arătat îngrijorarea că o mare parte din panourile fonoabsorbante care au fost montate sau urmează să fie instalate, vor trebui să fie demontate în momentul începerii lucrărilor de largire a carosabilului, lucrări care vor duce și la creșterea sumelor alocate.

„Ambele proiecte sunt extrem de necesare pentru modernizarea infrastructurii rutiere din România”

„În prezent, pe tronsonul București – Pitești al Autostrăzii A1 se realizează lucrări de amplasare a panourilor fonoabsorbante în cadrul obiectivului de investiții „Implementare planuri de acțiune pentru reducerea zgomotului generat de traficul rutier – Etapa 2011 – 2016: Achiziție, transport și montare panouri fonoabsorbante – Lot I DRDP București, Lot 2 DRDP Timișoara, DRDP Cluj și DRDP Brașov și Lot 3 DRDP Constanța”, având ca beneficiar Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA.

Totodată, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a adoptat decizia ca 3 tronsoane de autostrăzi din România, toate din zona Capitalei, să fie extinse la 3 benzi în perioada următoare. În acest scop, a fost transmisă spre validare la Agenția Națională pentru Achiziții Publice documentația de atribuire pentru elaborarea „Studiilor de Fezabilitate pentru lărgirea la 3 benzi a autostrăzilor A1 (tronsonul București – Pitești integral, pe lungimea de 109,6 km), A2 (pe sectorul de drum cuprins între București și Fudulea) și A3 (pe sectorul de drum cuprins între Moara Vlăsiei și Dumbrava)”.

Ambele proiecte sunt extrem de necesare pentru modernizarea infrastructurii rutiere din România, însă, urmărind desfășurarea lucrărilor în teren, se poate constata că realizarea lărgirii la 3 benzi a tronsonului București – Pitești al Autostrăzii A1 va necesita demontarea, pe numeroase porțiuni, a panourilor fonoabsorbante care se montează în prezent, acestea fiind poziționate în proximitatea benzii de urgență a drumului” susține Dănuț Bica, senator PNL de Argeș.

Investițiile nu au fost programate într-o succesiune logică

În urma celor două investiții anunțate de către minister și CNAIR SA, senatorul Dănuț Bica l-a interpelat pe Sorin Mihai Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, prin care i-a cerut să ofere o serie de informații legate de neimplementarea în succesiune logică a acestora, dar și costurile și termenele aferente investițiilor.

„1. Care sunt motivele pentru care derularea investițiilor la tronsonul București – Pitești al Autostrăzii A1 nu a fost programată în succesiunea logică, adică mai întâi lărgirea la 3 benzi și apoi amplasarea panourilor fonoabsorbante? 2. Câți kilometri de panouri fonoabsorbante vor fi demontate în vederea realizării de lărgire la 3 benzi a tronsonului București – Pitești al Autostrăzii A1 și la cât se vor ridica costurile suplimentare impuse de demontarea și remontarea ulterioară a acestora? 3. Care sunt termenele estimate pentru începerea, respectiv finalizarea lucrărilor de lărgire la 3 benzi a tronsonului București – Pitești al Autostrăzii A1? 4. Care sunt sursele de finanțare pentru cele 2 categorii de lucrări (lărgirea la 3 benzi și montarea panourilor fonoabsorbante)? Care este valoarea estimată a acestora pentru fiecare sector de drum în parte?” sunt întrebările adresate de Dănuț Bica, senator PNL de Argeș.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
© 2024 Ziar Obiectiv.