De Bobotează în curtea mânăstirii Nămăieşti nu ai loc, nici să arunci un ac!

4

De Bobotează în curtea mânăstirii Nămăieşti nu ai loc, nici să arunci un ac. Cu sticle şi bidoane în mână, pe care le-au putut lua de la biserică, mii de oameni veniţi din tot judeţul au aşteptat prima sfinţire a apelor, nădăjduind fiecare, la ajutorul lui Dumnezeu.

În această zi s-a deschis crucea apelor şi unele izvoare au căpătat puteri miraculoase. Aşa s-a întâmplat şi cu apa de la izvorul mânăstirii Nămăieşti care vine din muntele, unde a fost găsită icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Ca semn de preţuire măicuţele de aici au ridicat un altar deasupra izvorului. Apa este sfântă prin ea însăşi, este toată un miracol şi, nu întâmplător, muscelenii o respectă ca pe o icoană aparte, fără chip.

Unii consideră că apa desparte şi uneşte deopotrivă două lumi (cea văzută şi nevăzută), ridicând izvoare şi fântâni în amintirea sfinţilor părinţi, aşa cum se întâmplă şi astăzi în Argeş. Credincioşii şi preoţii spun că apa de Bobotează are o putere deosebită pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului.

Cu aghiasmă mare se poate stropi şi casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele şi livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului, spun preoții.

Aghiasma mare se poate lua şi în cazuri de boli grele. Fiind încărcată cu darurile dumnezeieşti ale Duhului Sfânt, aghiasma mare a săvârşit adesea minuni, tămăduind bolnavi, apărând de rele şi izbăvind din primejdii pe cei credincioşi, mai transmit fețele bisericești.