prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

De ce nu ia convis Pendiuc pe judecători să îl elibereze condiționat? Motivarea instanței!

A muncit, a îndeplinit o parte din condițiile de liberare condiționată, dar fostul primar Tudor Pendiuc rămâne în spatele gratiilor. Judecătorii i-au refuzat eliberarea după cinci luni de detenție după condamnarea în dosarul Publitrans în care a fost acuzat de abuz în serviciu și au motivat, punctual, de ce fostul edil trebuie să mai petreacă o perioadă în spatele gratiilor. Decizia nu este definitivă și a fost atacată deja cu apel de către Tudor Pendiuc.

„Evoluția sa din punct de vedere educațional și relațional nu este una progresivă, ci mai degrabă moderată”

Deși a muncit și a respectat toate regulile, magistrații au considerat că Pendiuc nu a dovedit că s-a îndreptat. Mai exact, fostul edil al Piteștiului nu a primit nicio recompensă în cele cinci luni de închisoare și s-a limitat să participe doar la programele și activitățile facile organizate de penitenciar. Iată ce spun judecătorii:

„Instanţa constată că pe parcursul a cinci luni de detenţie, petentului i se consideră ca executate un număr de 6,98 zile, ca urmare a muncii prestate în penitenciar, motiv pentru care apreciază că acesta a fost stăruitor în muncă, raportat la durată efectiv executată. În final, în ceea ce priveşte ultima cerinţă, respectiv să dea dovezi temeinice de îndreptare, pentru a se dispune liberarea condiţionată instanţa reţine că aceasta priveşte comportamentul în timpul executării pedepsei închisorii sub aspectul redresării morale. #### purtare manifestată de condamnat în mod statornic la locul de deţinere, îndeplinirea exactă a diferitelor sarcini, inclusiv cele de muncă, participarea la activitatea cultural educativă desfăşurată în rândurile condamnaţilor, rezultatele arătate în obţinerea calificării, respectarea întocmai a regulamentului locului de deţinere, obţinerea de recompense şi absenţa sancţiunilor disciplinare – toate acestea constituie dovezi temeinice de îndreptare a celui condamnat, urmând să se ţină seama şi de antecedentele penale ale condamnatului.

CITEȘTE ȘI: ELENA LASCONI, DEZVĂLUIRI DE ULTIM MOMENT DUPĂ ACUZAȚIILE FIICEI SALE! CE VREA SĂ FACĂ?

Analizând caracterizarea petentului realizată de conducerea penitenciarului instanța constată că de la data încarcerării efective, respectiv de la data de 05.05.2023, petentul nu a obţinut nicio recompensă, iar evoluția sa din punct de vedere educațional și relațional nu este una progresivă, ci mai degrabă moderată, raportat la calitatea programelor, rezultatele obţinute în cadrul concursului tematic finalizat şi numărul activităţilor finalizate fără credite.

„Simpla trecere a timpului în penitenciar nu poate duce în niciun caz automat la liberare condiţionată”

Se impune a fi subliniat că instanța trebuie să analizeze cu precauție deosebită activitatea condamnatului, nefiind importantă în mod deosebit cantitatea, ci mai degrabă calitatea programelor urmate și beneficiile reale aduse de acestea în procesul de îndreptare, pentru a contracara intenția condamnaţilor de a acumula credite prin frecventarea unor programe mai accesibile, în vederea liberării condiționate.

În plus, după cum s-a arătat în precedent petentul nu a obținut vreo recompensă de la data încarcerării,  cu toate că persoanele private de libertate pot fi propuse şi pot obţine recompense lunar şi este binecunoscut în mediul carceral că aceste recompense sunt trecute în caracterizarea fiecărui deținut și avute în vedere la soluționarea unei cereri cu obiectul celei prezente..

Instanţa subliniază că reintegrarea socială a infractorilor presupune implicarea tuturor factorilor sociali pentru ca aceasta să fie efectivă, studiile indicând mai multe dimensiuni necesare pentru o reintegrare cu succes, cum sunt: pregătirea prin intermediul programelor instituţionale, controlul prin intermediul programelor de tranziţie în comunitate; susţinerea şi suportul printr-o combinaţie de programe ce vizează integrarea în comunitate pe un termen lung.   Simpla trecere a timpului în penitenciar nu poate duce în niciun caz automat la liberare condiţionată, instituţie juridică ce de altfel ar trebui să garanteze cel puţin teoretic că petentul condamnat odată pus în libertate nu îşi va mai continua comportamentul infracţional, garanţie care ar trebui să reiasă din faptul că în penitenciar acesta a avut un comportament care să genereze măcar o prezumţie în acest sens.

„Existenţa antecedentelorpenale este un factor care afectează profilul moral, social şi infracţional”

„În afara celor expuse anterior, în opinia instanţei existenţa antecedentelor penale (menţionate în înscrisul de la fila 32) este un factor care afectează profilul moral, social şi infracţional al persoanei şi reprezintă punctul de plecare în analiza dovezilor temeinice de îndreptare. Observând că petentul s-a rezumat în esenţă la a adopta o conduită conformă regulilor de deţinere şi ţinând cont şi de celelalte aspecte punctate în precedent, instanța reține că nu a fost îndeplinit scopul de reintegrare al pedepsei.

De asemenea, instanţa are în vedere şi perioadă îndelungată rămasă de executat, respectiv aproximativ 2 ani şi jumătate, apreciind că totalul perioadei executate până în prezent nu este suficient pentru atingerea scopului preventiv şi represiv al pedepsei.

Astfel, instanţa apreciază că la acest moment nu se impune liberarea condiţionată a petentului chiar dacă acesta a îndeplinit fracţia prevăzută de lege deoarece faţă de acesta funcţiile pedepsei nu au fost realizate impunându-se ca acesta să-şi intensifice eforturile în ceea ce priveşte formarea unei atitudini de respect faţă de valorile sociale şi ordinea de drept”.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Acasă

Știri noi

Distribuie

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs