Decizie controversată! Fost deputat PSD achitat pentru spălare de bani şi condamnat pentru trafic de influenţă!

DISTRIBUIȚI
verdict

Viorel Hrebenciuc a fost achitat pentru spălare de bani. În schimb, fostul deputat al PSD a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a pronunțat miercuri sentinţa în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care sunt judecaţi Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, Tudor Chiuariu şi Ioan Adam.

 Fosta eminență cenușie a PSD a primit o condamnare de 2 ani de închisoare pentru trafic de influență. Decizia nu este definitivă. În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam, acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. De asemenea, Andrei Hrebenciuc a primit 2 ani de închisoare cu suspendare.

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015, procesul având peste 60 de termene de judecată. În octombrie 2015, Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată.

Astfel, Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a spus că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.

Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.