Dezastru la Spitalul Judeţean! Scandal între medicii de la Cardiologie. Pacienţii au privit ca la teatru

2266
scandal sjud

Scandalul  (ne)aşteptat a izbucnit săptămâna trecută pe Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean Argeş. Fără a mai ţine cont de colegi şi pacienţi, mai mulţi medici s-au lăsat antrenaţi într-un circ de toată frumuseţea. Pentru că nu a mai putut să-i ţină în frâu, doctoral  Marinescu s-a supărat şi şi-a dat demisia cu doar două luni înainte de pensionare. Nu că lui nu i s-ar fi reproşat nimic. Dimpotrivă. Principalele motive, culmea, nu au fost neajunsurile din spital, lipsa acută de medicamente, chiar şi a banalului Aspenter, ci întâietatea în faţa pacienţilor. Apariţia în schema Secţiei de Cardiologie a doi medici tineri şi extrem de dedicaţi a făcut, ca în timp, pacienţii să-i prefere în defavoarea celorlalţi. Un alt motiv este perspectiva eliberării funcţiei de şef de secţie şi a viitorului ocupant al acestui post.

Ne plângem că avem lipsă acută de medici dar ne batem joc de cei care practică medicina din suflet

Am vorbit în nenumărate rânduri despre calitatea actului medical din Spitalul Judeţean şi despre condiţii şi lipsa medicamentelor, însă se pare că aceste lucruri sunt departe de a fi rezolvate. Nu ştim care este cauza şi de ce la noi nu se poate lucra ca în majoritatea Spitalelor din Bucureşti, însă cert este faptul că diferenţele sunt vizibile. Deşi avem medici, unii veniţi chiar din Bucureşti, calitatea actului medical este aceeaşi. Deşi zilnic ne plângem că avem lipsă acută de medici în Spitalul Judeţean, preferăm să ne batem joc de cei care aleg să practice medicina din suflet. Şi nu îi lăsăm să îşi facă treaba. Care sunt interesele ascunse care stau la mijloc, nimeni nu poate să explice. Reprezentanţii Spitalului Judeţean se bâlbâie şi, în loc să rezolve aceste probleme, pasează responsabilităţile de la unii la alţii. Se pare că nu sunt conştienţi nici de faptul că singurii care au de suferit sunt pacienţii, şi, într-un final, aleg ca problemele să fie muşamalizate, nici pe departe rezolvate.

Medicii Boţu şi Uşurelu… prinşi în „ cloaca de provincie”

În urmă cu aproximativ o săptămână pe Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean a izbucnit un adevărat scandal. Şi nu între pacienţi, infirmiere sau asistente… ci chiar între medici. Aceştia aleg să se certe „ ca la uşa cortului” în faţa pacienţilor, şi nicidecum să îi trateze sau să fie interesaţi de viaţa lor. Se pare că medicii de aici nu se mai agreează. Se ceartă pe pacienţi, că unii au mai mulţi şi alţii mai puţini, în loc să fie preocupaţi de viaţa lor sau de calitatea actului medical pe care fiecare dintre ei îl desfăşoară. Ca să nu mai vorbim de faptul că, pacienţii internaţi aici, cu probleme cardiace, se uită la ei, ca la cinema…cu gura deschisă şi în acelaşi timp neputincioşi că nu pot face nimic. Scandalul cu pricina a pornit de la faptul că, doi medici care îşi practică meseria din suflet, cu devotament şi respect foarte mare pentru pacienţi, au fost luaţi în vizor de ceilalţi medici de pe secţia de cardiologie. Este simplu  să îi recunoaştem. Este vorba despre dr. Elvis Boţu şi dr. Cătălin Uşurelu, doi medici veniţi de la spitalul C.C. Iliescu din Bucureşti pentru a ne ajuta pe noi, cei din provincie. Asta pentru că, reamintim faptul că aceşti doi medici devotaţi au venit în Spitalul Judeţean să lucreze pe angiograf, pentru că noi nu aveam specialişti. Aveam angiograf… dar nu îl puteam folosi. Şi din păcate, aceşti doi medici care „ şi-au pus sufletul pe tavă” pentru pacienţi, nu sunt lăsaţi să îşi facă meseria. Care sunt interesele sau ce vină au ei pentru faptul că au mulţi pacienţi? Sau pentru faptul că mulţi dintre pacienţi vor să fie trataţi de ei? Este clar că sunt doar invidii şi răutăţi, că aceşti oameni nu au nicio vină, ci doar îşi practică meseria aşa cum ar trebui să o practice toţi colegii lor. Însă, din păcate, pentru faptul că sunt devotaţi şi au ales să facă medicină din suflet, aceşti medici nu au decât de suferit.

Managerul spitalului depăşit de situaţie. A aplanat…nimic

Scandalul de pe Secţia de Cardiologie a luat amploare, o dată cu anunţul şefului de secţie, dr. Marinescu că în curând se va pensiona. Bineînţeles că avizi de funcţie şi doritori sunt mulţi, însă şi de această dată s-a ajuns la aceeaşi problemă…cei doi medici veniţi din Bucureşti. Surse medicale susţin faptul că dr. Cătălin Uşurelu ar fi interesat să preia conducerea secţiei… dar nu este lăsat. De ce nu se ştie exact care sunt interesele, poate ne place sau se doreşte să rămânem la acelaşi nivel, să nu evoluăm sau să crească calitatea actului medical. Aceleaşi surse medicale susţin faptul că unul dintre aceşti doi medici este cel mai îndreptăţit să preia şefia secţiei, asta datorită implicării şi a rezultatelor bune obţinute. Însă puţini sunt cei care sunt de acord cu acest lucru. Iar de aici scandalul a degenerat. S-au certat atât de tare săptămâna trecută, încât numai managerul Aurelian Gheorghe i-a mai putut calma. Asta după ce a ţipat zdravăn la ei. Doctorul Marinescu s-a supărat şi şi-a dat demisia, iar în momentul de faţă nu se ştie dacă secţia de cardiologie mai are şef sau nu. Angajaţii secţiei spun că nu ştiu cine mai conduce, după demisia doctorului  Marinescu, în timp ce managerul spitalului încearcă să ne liniştească, spunându-se că tot el este, că s-a supărat, dar şi-a revenit. „ Într-adevăr a existat un început de scandal pe Secţia de Cardiologie, dar m-am implicat pentru a rezolva această problemă. Sunt discuţii, invidii, răutăţi, se ceartă pe pacienţi…că unii au mai mulţi pacienţi, iar alţii mai puţini. Doctorul Marinescu s-a supărat dar şi-a revenit, asta este, oamenii se mai supără, dar îşi revin. Trebuie să aştepte să se pensioneze, nu poate pleca supărat” a afirmat managerul Spitalului Judeţean, Aurelian Gheorghe.

De pe Secţia de Cardiologie lipseşte…chiar şi banalul Aspenter

Însă, se pare că în plin scandal pe secţia de cardiologie, medicii uită lucruri esenţiale. Sau ce este cel mai important. Şi anume o lipsă acută de medicamente banale în tratamentul cardiologic. Surse medicale spun că au ajuns la limita răbdării, că în astfel de condiţii nu mai pot lucra, că oamenii mor cu zile iar ei, de multe ori nu au nici medicamente banale precum Aspenter sau Plavix pe secţie. Nici măcar pe ATI. Iar dacă sună la farmacia spitalului, de fiecare dată primesc acelaşi răspuns… comanda a fost dată, nu ştim când sosesc. Iar într-o astfel de situaţie, angajaţii sunt în dilemă. Nu ştiu cum să mai procedeze. Nu pot lăsa oamenii să moară, însă în acelaşi timp, sunt certaţi şi avertizaţi că nu au voie să îi trimită pe pacienţi să îşi cumpere medicamente. Ca şi concluzie, cert este un singur lucru, că medicii de pe secţie, în loc să fie preocupaţi de calitatea actului medical şi de viaţa oamenilor, sunt mai degrabă preocupaţi cu răutăţi şi invidii. Şi tot cert este faptul că, deşi ne plângem că avem criză de medici, ne batem joc de aceia care aleg să facă medicină din suflet. Andreea Matei

 

Aurelian Gheorghe pleacă de la Spitalul Judeţean cu misiunea neîndeplinită: zero bani europeni

Însă cum suntem obişnuiţi ca în Spitalul Judeţean responsabilităţile să fie pasate, şi în acest caz managerul Aurelian Gheorghe ne-a declarat că noul şef de secţie pe Cardiologie nu va mai fi problema lui. Asta pentru că doctoral Marinescu se pensionează peste două luni, iar la acel moment el nu va mai fi manager. Ne-a explicat că postul de manager a fost scos la concurs, dar că domnia lui nu va mai candida. Motivul… este şi el aproape de vârsta de pensionare. Ne întrebăm oare, preşedintele CJ Argeş, Dan Manu, nu a ştiut câţi ani are Aurelian Gheorghe? Spunem asta pentru că, în urmă cu cinci luni când l-a trimis pe Aurelian Gheorghe, inginer de profesie, să preia conducerea spitalului, motivaţia a fost clară. Este expert pe fonduri europene şi este cel mai potrivit să ne ajute să reabilităm şi modernizăm spitalul, chipurile urmând a aduce bani de la UE pe proiecte.  Ca expert, ar fi trebuit să ştie că o clădire publică atât de veche şi de şubredă nu ar putea primi finanţare nici de pe lună. Deci, cine pe cine a minţit? Acum, după cinci luni, îl întrebăm pe Dan Manu ce proiecte au fost depuse, pentru că spitalul se află în acelaşi stadiu, nu s-a făcut nici cea mai mică lucrare de reabilitare. Şi totodată, dacă Aurelian Gheorghe pleacă fără să ajute la reabilitarea spitalului, care sunt considerentele reale pentru care a fost trimis pe acea funcţie? Sau care au fost interesele? De ce un inginer poate conduce un spital judeţean iar un medic devotat şi cu o vastă experienţă şi competenţe lărgite nu poate prelua conducerea unei secţii?

 

„Stau de patru zile în spital şi mi s-a dat o jumătate de pastilă”

Surse din interiorul spitalului ne-au dezvăluit că  lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare strict necesare este deja o obişnuinţă zilnică. Deşi CAS Argeş îngroapă milioane de lei în spital, medicii nu au dotări primare precum săpun, şerveţele, Aspenter. Ca idee, după examenul ecografic, pacienţilor li se dă pentru a se şterge bucăţi rupte din cearşafuri casate. Exemplu despre cum sunt trataţi unii pacienţi, un bătrân a făcut cu ceva timp în urmă scandal pentru a fi externat. „ Stau de patru zile în spital şi mi s-a dat o jumătate de pastilă. Aşa pot să mor şi acasă”.