Dezbateri APRINSE în Comisia LIBE! Un europarlamentar PSD a răbufnit – ‘Dacă apreciaţi protocoalele secrete, vă rog să le implementaţi la dumneavoastră în ţară’

DISTRIBUIȚI

Europarlamentarul PSD Emilian Pavel a atras atenţia luni seară, în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), că în ultimul raport MCV al Comisiei Europene nu s-a vorbit despre abuzurile din justiţie, adăugând totodată că aceste abuzuri au fost provocate de protocoale dintre serviciile secrete şi instituţiile din justiţie. El li s-a adresat membrilor comisiei, spunându-le că dacă apreciază aceste protocoale, să le implementeze în ţările lor.

Europarlamentarul PSD Emilian Pavel i-a reproşat lui Timmermans că în raportul MCV nu se vorbeşte deloc despre acestea. El a adăugat că aceste abuzuri din justiţie sunt de fapt provocate de protocoalele secrete încheiate între serviciile de informaţii şi instituţiile din justiţie. Pavel s-a adresat membrilor comisiei, spunându-le că dacă apreciază atât de mult aceste protocoale secrete, să le implementeze şi în ţările lor.

„Au fost multe abuzuri în România datorită acestor protocoale secrete pe care dacă le apreciaţi dumneavoastră sau alţi colegi din sală, vă rog să le implementaţi la dumneavoastră în ţară. Să lăsaţi serviciile secrete să monitorizeze procesele, să stabilească ce probe sunt bune şi nu sunt bune. Nu cred că este cazul. Eu cred că dacă acest MCV dacă nu este eficient trebuie să dispară, iar dacă îl consideraţi eficient, haideţi să-l aplicăm tuturor statelor membre UE şi să vedem dacă găsim corupţie în celelalte state membre şi dacă nu cumva mita vine dinspre statele membre vechi către statele membre noi şi să-i căutăm şi pe cei care dau mită şi pe cei care primesc mită şi să-i condamnăm”, a spus Emilian Pavel, informează news.ro.

Gabriela Zoană, europarlamentar PSD, s-a declarat „îngrozită” de faptul că anumiţi români îşi denigrează propria ţară. Şi ea a vorbit despre protocoale secrete, interceptări făcute de SRI, dar şi violenţele de la mitingul din 10 august. Pe acest subiect, Zoană l-a întrebat retoric pe Timmermans de ce nu e şocat de violenţele forţelor de ordine din alte ţări care au procedat la fel ca jandarmii din România împotriva protestatarilor violenţi.

„Nu mai vreau dublu-limbaj în funcţie de statul aflat în discuţie”, a adăugat Zoană.

Un alt europarlamentar PSD, Victor Boştinaru, a subliniat în Comisie că mitingul din 10 august a fost neautorizat, ilegal şi violent şi a atras atenţia că mai mulţi jandarmi au fost atunci bătuţi, iar unuia dintre ei chiar i-a fost furat pistolul. Referitor la justiţie, europarlamentarul a vorbit despre un „sistem represiv” şi dă vina pentru asta pe Comisia Europeană, spunând că ea ar fi trebuit să supravegheze ţara noastră din acest punct de vedere.

„S-a vorbit despre glorioasa moştenire a DNA. Dar DNA Ploieşti? Ştiţi că foştii şefi de-acolo sunt astăzi anchetaţi de represiune nedreaptă şi falsificare de probe? Aceasta să fie calea de urmat pentru justiţia română? Ştiţi că preşedintele Senatului a fost supravegheat şi interceptat zi şi noapte ani de zile, precum teroriştii sau traficanţii, ca să i se comunice abia acum o săptămâna asta şi că au fost distruse înregistrările? Asta este lupta anticorupţie pe care o sugerează unii dintre colegii mei? Nu înţelegeţi că acest sistem represiv s-a construit inclusiv datorită fie neglijenţei Comisiei Europene care avea obligaţia să supravegheze asta, fie a timidităţii Comisiei Europene?”, a adăugat europarlamentarul.