Dezvăluire șoc a rectorului Chirleșan: Studenți fictivi la Universitatea din Pitești

32
upit acuzatii chirlesan

Situație delicată la Universitatea din Pitești unde calculele elevilor au fost date peste cap din cauza celei de-a doua tranșe a taxei de școlarizare. Ca să aplaneze conflictul, Senatul UPIT s-a întrunit marți și a revenit asupra deciziei inițiale și a amânat termenul până în ianuarie. Surprinzător, potrivit rectorului Dumitru Chirleșan, întregul scandal ar aparține unor profesori ai Universității din Pitești ale căror specialități nu mai sunt la căutare și astfel, au băgat studenți „fictivi” unde aveau cursuri.

Student la Universitatea din Pitești: „Înțeleg că vreți să intrați în vacanță cu conturile pline”

De mai bine de două săptămâni grupurile și conturile de Facebook ale studenților de la Universitatea din Pitești au explodat, aceștia exprimându-și pe toate căile posibile nemulțumirea față de decizia Senatului Universității de a grăbi plata taxei. Chiar dacă în anii trecuți, studenții de la taxă își puteau plăti a doua tranșă până înainte de sesiunea de iarnă, în acest an s-a luat decizia ca aceștia să se prezinte la casierie și să achite tranșa a doua, în procent de 40% din total, până pe data de 15 decembrie, astfel încât să poată dea examenele. Principalele motive care au adus starea de revoltă în rândul studenților sunt reprezentate de faptul că în contractele încheiate de studenții din anul doi, trei, nu este stipulată clauza prin care sunt obligați să plătească tranșa înainte de sărbători și faptul că au fost anunțați pe 9 decembrie, dată care a picat într-o vineri, astfel, studenții ar mai fi avut parte doar de patru zile pentru a-și achita taxa. După acest episod au început revoltele în Universitatea din Pitești în curtea instituției dar și pe rețelele de socializare.  „La alte facultăți semnezi un contract pentru 3, 4, 6 ani…la noi se modifică în fiecare semestru contractul de studii. Sunt curios ce mai urmează. Și taxa se mărește în fiecare an aproape. Pe mine mă bate gândul să mă transfer, pentru că e bătaie de joc” a scris pe grupul de Facebook un student. Un alt cursant, a postat un mesaj mult mai dur la adresa conducerii Upit și a cerut clar justificarea deciziei și a condamnat profesorii că vor să le ia banii studenților pentru „a intra de sărbători cu conturile pline”. „Sunt curios cine sunt cei care au luat decizia de a modifica data scadentă pentru plata taxei de studiu din ianuarie în Decembrie și cum motivează ei această decizie. Înțeleg că vreți să intrați în vacanță cu conturile pline … dar și noi vrem să avem sărbători fericite, domnilor din conducerea UPIT. Nu înțeleg rostul acelei cereri pentru amânarea plății și nici acelor documente pe care le-ați solicitat, din moment ce în ultimii ani plata se făcea pâna înainte de începerea sesiunii de iarnă, plus că anunțul a venit pe ultima sută de metri. Ne puneți într-o situație neplăcută să vă achităm 40 % din taxa în luna în care toți avem diverse cheltuieli. Nu cred că trebuie să ai o situație materială precară ca să nu îți permiți să plătești taxa, poate pe lângă veniturile pe care le aveți unii dintre dumneavoastră mai mult sau mai puțin legal pare o sumă mică, dar pentru noi, cei care cotizăm la bunăstarea dumneavoastră înseamnă mult” a fost mesajul studentului.

Rectorul Dumitru Chirleșan dă vina pe profesori

În urma scandalului iscat la Universitatea din Pitești, rectorul Dumitru Chirleșan, a dat vina pe unele cadre didactice care predau la specializări care nu au mai fost la căutare în ultimii ani. Potrivit șefului UPIT, profesorii au convins elevi care de abia au dat Bacalaureatul să se înscrie în facultățile unde predau pentru a-și putea menține catedra. „Cei care s-au revoltat sunt manipulați de studenții care sunt fictivi. Unii profesori stimulează elevii să vină la specializările lor, le plătesc prima taxă și după, își iau mâna de pe ei. Poate sunt cadre didactice care vor să își păstreze catedra și așa îi iau după stradă și îi aduc la Universitate, astfel „sponsorii” (n.r. profesorii) ar trebui să le plătească și a doua tranșă. După ce am luat decizia de a se plăti tranșa în decembrie, studenții fictivi nu mai intrau în sesiune. Dacă nu se impunea, ei treceau de sesiune pe coate și genunchi și nu le mai luam banii. Am vrut să prevenim acest lucru, mai ales că anul trecut am avut un deficit de 1.400.000 lei de la 1.500 de studenți care nu și-au plătit taxa. ” a spus Dumitru Chirleșan.

Cine-i de vină? Tot studentul…

Cu chiu și vai conducerea Universității din Pitești a prelungit termenul pentru plata celei de-a doua tranșe de studii până la 17 ianuarie 2017. Chiar dacă studenții își fac calculele la bani mai rău ca salariații cu venit minim, rectorul consideră că studenții puteau să plătească și înainte de sărbători și să renunțe la tot ce înseamnă o vacanță. „E ca la români, restul e poezie. Faptul că li s-a cerut taxa în decembrie nu este niciun abuz deoarece au reprezentanți în Senat unde s-a votat această decizie. În contractele de studiu s-au stipulat aceste lucruri. Că nu vor acum și vor în ianuarie, e altceva. Sunt documente contractuale pe care le-au semnat și este o decizie a Senatului Universității și eu ca rector trebuie să mă supun. Dacă o dau toți în tot felul de Crăciunuri o să aibă bani în ianuarie? Nu cred” a mai spus Chirleșan.