Dezvăluiri incendiare! Cine este cel mai bine plătit bugetar

DISTRIBUIȚI
persoana anonima

Olguţa Vasilescu a spus recent că înainte de apariţia Legii salarizării, existau foarte mulţi bugetari cu salarii mai mari decât cel al preşedintelui şi a afirmat că, deşi nu îl iubeşte pe Klaus Iohannis, un sistem bugetar corect este cu salariul preşedintelui în vârful piramidei salariale.

„De ce discut despre salariul președintelui? Pentru că el determină maximum în sistemul bugetar și niciun alt salariat nu îl mai poate depăși”, a întărit marți ministrul Muncii, adăugând că, deși nu-l „iubește” pe Klaus Iohannis, așa este corect să fie.

Jurnalista Andreea Nicolae demontează declarația ministrului Muncii, dând un exemplu de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

„La aproape șase luni de la intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare, în topul salariilor nete se găsește nu ministrul care este și vicepremier, ci secretarul general. Concret, conform datelor publicate de MDRAP, vicepremierul Paul Stănescu a avut în decembrie 2017 un salariu net de 10.882 lei. Deasupra ministrului sunt, ca nivel de salarizare, cinci funcționari din minister: secretarul general, doi directori generali, un director și unul din cei doi adjuncți ai secretarului general.

De departe atrage atenția salariul net al secretarului general: 16.091 lei. Cine este norocosul funcționar? Ionela Stoian. Fost șef serviciu la Serviciul avizare acte normative, apoi director general la Direcția generală avizare, contencios, relația cu Parlamentul și dialog social, aceasta a fost numită secretar general al MDRAP imediat după preluarea puterii de către coaliția PSD-ALDE, în ianuarie 2017.

Iar salariul net de circa 16.000 lei pe lună, mai mare decât cel al ministrului Dezvoltării Regionale și mai mare decât cel al președintelui României (care ar fi avut înainte de 1 ianuarie 2018, potrivit ministrului Vasilescu, 12.204 lei net), nu este singurul venit pe care Ionela Stoian îl are. Potrivit ultimei declarații de avere completate, conturile funcționarului sunt rotunjite cu sume încasate ca membru în CA al Agenției Naționale de Locuințe, în Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România și în AGA a Companiei Naționale de Investiții.

În total, din cele trei activități, Stoian a încasat în 2016 aproximativ 46.000 lei, adică încă vreo 3.800 lei/lună.

Pe 2017, sumele colaterale salariului vor fi și mai mari, probabil, dacă ne uităm că, în cursul anului trecut, funcţionarul a fost numit şi membru în CA al Neptun Olimp SA și administrator special la Uzina Macanică Sadu SA.

La o analiză comparativă cu situațiile salariale prezentate de celelalte ministere (unele până la nivelul lunii decembrie 2017, altele la nivelul lunii august-septembrie 2017, dar oricum după aplicarea Legii salarizării unitare) rezultă că omologii Ionelei Stoian nu sunt la fel de norocoși. Salariile lor nete, așa cum sunt ele declarate, nu depășesc 8.000 de lei pe lună. Unele se învârt chiar în jurul pragului de 6.000 de lei.

Și, uite așa, ne întoarcem la o altă declarație a ministrului Lia Olguța Vasilescu: „Pur și simplu, cineva a calculat greșit. Poate că ar trebui să-și asume răspunderea”.”, scrie jurnalista într-un editorial publicat pe digi24.ro.