Din culisele concursului pentru postul de director artistic de la Davila

36
concurs, director_artistic, teatrul_davila, pitesti

concurs, director_artistic, teatrul_davila, pitestiMult așteptatul concurs pentru postul de director artistic al Teatrului Alexandru Davila a semănat suspect de mult cu concursul similar organizat la Spitalul Județean, de două ori, pentru desemnarea managerului. În afara faptului că ambele instituții se află sub tutela Consiliului Județean, concursurile respective s-au dovedit grele, prost organizate și, în final, inutile, pentru că niciunul dintre candidați nu a reușit să ia nota minimă de 7. 

 

Tudor a fugit de răspundere, Cioabă a venit cu președintele comisiei!

 

De luni de zile scriem că toate jocurile au fost făcute pentru ca regizorul Bogdan Cioabă să câștige concursul pentru postul de director artistic. Scandalul mediatic a reușit însă să-i pună “în gardă” pe cei din comisia de concurs, pe care i-am prezentat săptămâna trecută și care, după unele voci, îl cunoșteau foarte bine pe Cioabă. Dintre ceilalți contracandidați, doar realizatoarea TV Lavinia Năstase nu lucra în cadrul teatrului. În rest, s-au înscris șeful de la secția Estradă, George Diaconescu și actorii Vasile Pieca și Cornelia Niculescu. Culmea, fix în ziua probei scrise a concursului, programată pentru ora 11.00, joia trecută, directorul teatrului, Sevastian Tudor și-a făcut drum pe la Curtea de Argeș, sub pretextul că are de semnat niște contracte. Fuga de răspundere a lui Tudor nu a surprins pe nimeni, acesta fiind stilul cu care i-a obișnuit pe angajații de la Davila. Un alt detaliu cât se poate de interesant este că regizorul Cioabă a venit la teatru în mașină cu președintele comisiei de concurs,  Adrian Roman- directorul teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea. Aceștia participaseră la un festival, la Giurgiu, fiind cunoscut și faptul că Cioabă a colaborat de mai multe ori cu teatrul Anton Pann din Vâlcea. Toate aceste prietenii au fost însă degeaba, pentru că, în urma probei scrise, Cioabă a obținut 61,33 puncte, urmat de Lavinia Năstase cu 60, George Diaconescu cu 59,99 (!), Cornelia Niculescu cu 50 și Vasile Pieca cu 30,66 puncte. Punctajul ca la matematică a dat și el naștere la interpretări care mai de care, toți candidații fiind declarați însă respinși, pentru că nu au obținut minimul de 70 de puncte. Au fost depuse trei contestații, în urma cărora doar Cioabă s-a ales cu o mărire de punctaj- la 64,33, deci tot insuficientă. În contestații s-a menționat însă faptul că, din cele trei ore de concurs, candidații au avut la dispoziție doar două! Și asta deoarece, din motive necunoscute, concursul a început abia în jurul orei 12, întârzierea nefiind compensată deloc. Iar cum bibliografia a fost foarte stufoasă, unele subiecte au rămas neabordate din lipsă de timp. 

 

Polexe face pe interesantul: “Candidații ar fi trebuit să studieze”

 

Vicepreședintele “cu cultura” al Consiliului Județean, Constantin Polexe, nu a știut să răspundă întrebării noastre referitoare la sincopele din organizarea concursului. În schimb, deși este “full” de cultură, a preferat să facă pe interesantul atacându-i pe unii candidați. “Ce s-a întâmplat cu organizarea este responsabilitatea teatrului. Cei care au dat examen și-au făcut campanie, probabil era mai bine să studieze. Procedura se va relua, o să aibă timp să studieze”, a declarat Polexe. Prin toate aceste bâlbâieli ale organizatorilor, concursul de la teatru, așa cum spuneam,a semănat suspect de mult cu cel de la Spitalul Județean. Din păcate, postul de director artistic, ca și cel de manager al spitalului, va rămâne în continuare vacant, deși există în organigrama instituției încă din primăvară.